ΕΕ: Απαράδεκτη οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 15:52 ΕΕ: Απαράδεκτη οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Γερεβάν κατηγορεί την Τουρκία για στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν.

Πολύ ανησυχητική χαρακτήρισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ την κλιμάκωση των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τονίζοντας πως οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη είναι «απαράδεκτη».

«Καμιά ανάμιξη δεν είναι αποδεκτή» στη σύγκρουση αυτή και «η κλιμάκωση είναι πολύ ανησυχητική, διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής» δήλωσε ο Πέτερ Στάνο στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η αποσχισθείσα περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε σήμερα πως άλλοι 15 στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες χθες, Κυριακή, με τις αζερινές δυνάμεις, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε ανακοινώσει χθες πως 16 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίσθηκαν αφού το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε νωρίς το πρωί μια επίθεση από αέρος και με πυροβολικό.

Το Γερεβάν κατηγορεί την Τουρκία για στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν

Για παροχή άμεσης στρατιωτικής υποστήριξης στο Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Τουρκία η Αρμενία, εν μέσω αναζωπύρωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία έχει «άμεση παρουσία στο έδαφος». Επίσης αναφέρει ότι Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί «πολεμούν στο πλευρό» του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, όπως προσθέτει, χρησιμοποιεί επίσης τουρκικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) και μαχητικών αεροσκαφών.

Το Μπακού διέψευσε τις κατηγορίες αυτές.

Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Αρμενία οφείλει να σταματήσει την κατοχή εδαφών του Αζερμπαϊτζάν και να στείλει πίσω τους «μισθοφόρους και τους τρομοκράτες» που έφερε από το εξωτερικό για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου συγκρούονται αρμενικές και αζέρικες δυνάμεις.

«Η Αρμενία οφείλει αμέσως να σταματήσει τις επιθέσεις της, να στείλει πίσω τους μισθοφόρους και τους τρομοκράτες που έφερε από το εξωτερικό και να αποσυρθεί από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις, κατά τις οποίες σφοδρά πυρά ανταλλάσσονται για δεύτερη ημέρα σήμερα ανάμεσα σε αρμενικές και αζέρικες δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση