Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Πάνω από 1.000.000 κάτοικοι στη Μαδρίτη δεν μπορούν να βγουν από τη συνοικία τους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 17:22 Κορωνοϊός: Πάνω από 1.000.000 κάτοικοι στη Μαδρίτη δεν μπορούν να βγουν από τη συνοικία τους

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι στη Μαδρίτη δεν μπορούν να βγαίνουν από τη συνοικία τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Στη Μαδρίτη οι απαγορεύσεις έχουν επεκταθεί σε νέες ζώνες που έχουν στόχο να συγκρατήσουν την επιδημία, τις οποίους όμως η κεντρική κυβέρνηση θεωρεί ανεπαρκείς.

Από σήμερα το πρωί, τα μέτρα αυτά αφορούν επιπλέον 167.000 ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να βγαίνουν από τη συνοικία τους παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως να πάνε στην εργασία τους, να επισκεφθούν γιατρό ή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο.

Τα πρόσωπα αυτά έχουν αντίθετα το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα μέσα στη συνοικία τους και δεν είναι συνεπώς περιορισμένα στο σπίτι.

Τα μέτρα αυτά ίσχυαν ήδη εδώ και μία εβδομάδα για περισσότερους από 850.000 ανθρώπους, κυρίως στις λιγότερο προνομιούχες συνοικίες ή κοινότητες στη νότια Μαδρίτη, όπου οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάζονται για να καταγγελθεί μια κατάσταση που πολλοί θεωρούν άδικη.

Συνολικά σχεδόν το 15% των κατοίκων της περιφέρειας αυτής με πληθυσμό 6,6 εκατ. ανθρώπους υπόκειται πλέον στους περιορισμούς αυτούς.

Όμως η κεντρική κυβέρνηση, η οποία κρίνει αυτά τα μέτρα ανεπαρκή, επιδόθηκε σ’ ένα μπρα-ντε-φερ με την περιφέρεια για να την ωθήσει να υιοθετήσει πιο δραστικά μέτρα και την απείλησε να τα επιβάλει εκείνη, αν η περιφέρεια δεν αναλάβει δράση.

Στην Ισπανία, οι περιφέρειες είναι αρμόδιες για τον τομέα της υγείας.

«Η υποχρέωση της περιφέρειας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, οφείλει να είναι να σταματήσει τη διάδοση της Covid», επέμεινε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Η Ισπανία έχει καταγράψει περισσότερα από 700.000 κρούσματα και περισσότερους από 31.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, ενώ η Μαδρίτη είναι το επίκεντρο του δεύτερου κύματος της επιδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ