Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παζάρια πριν από τη Σύνοδο Κορυφής – Τσαβούσογλου: Περιμένουμε επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 13:00 Παζάρια πριν από τη Σύνοδο Κορυφής – Τσαβούσογλου: Περιμένουμε επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό

Αν κάτι ξέρει να κάνει καλά η Τουρκία, είναι παζάρια. Και αυτό κάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα συζητήσει το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και των τουρκικών προκλήσεων αλλά και το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε, ευθέως, αυτό που πολλοί συζητούσαν και ακόμη περισσότεροι πίστευαν πως θα κάνει στη Σύνοδο Κορυφής η Τουρκία: θέτει ζήτημα για τη μεταναστευτική συμφωνία και, κυρίως, την επικαιροποίησή της.

Η Τουρκία περιμένει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1 και 2 Οκτωβρίου), θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε θέματα που περιλαμβάνουν την επικαιροποίηση της μεταναστευτικής συμφωνίας του 2016 και της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, καθώς και για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου (βίζες) ανάμεσα στα δύο μέρη. Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε την Τετάρτη (30.09.2020) σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία θα «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» αν το Αζερμπαϊτζάν ζητήσει υποστήριξη από την Άγκυρα, όταν ερωτήθηκε αν η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στους Αζέρους, καθώς συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι μάχες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη πως η στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Αρμενία ισοδυναμεί με υποστήριξη της αρμενικής κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ