Μέρκελ για Τουρκία: Βάλαμε ένα φιλόδοξο χρονικό πλαίσιο, πρέπει να εργαστούμε σκληρά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 16:28 Μέρκελ για Τουρκία: Βάλαμε ένα φιλόδοξο χρονικό πλαίσιο, πρέπει να εργαστούμε σκληρά (φωτο Intime)

"Η ΕΕ θέλει να κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι θα έχουμε θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας ", δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι επιθυμούν εποικοδομητικούς δεσμούς με την Τουρκία και παράλληλα θα προστατεύουν τα δικαιώματα των άλλων κρατών μελών, της Κύπρου και της Ελλάδας, στην Μεσόγειο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή άνοιξε το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία.

"Η ΕΕ θέλει να κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι θα έχουμε θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας ", δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

"Νομίζω ότι η χθεσινή συζήτηση έδειξε ότι υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να συνεργαστούμε για τα μεμονωμένα ζητήματα", δήλωσε η Μέρκελ. Όπως είπε "σε τελική ανάλυση, θέσαμε στον εαυτό μας ένα πολύ φιλόδοξο χρονικό πλαίσιο: Θέλουμε να επανέλθουμε σε ολόκληρο το θέμα το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε σκληρά εδώ. Αλλά νομίζω ότι έχουμε ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιριών και θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε".

Ρούτε: Αν συνεχίσουν τις αποσταθεροποιήσεις θα θέσουμε σε κίνηση ολόκληρη τη δύναμη που έχει η ΕΕ

"Βρισκόμαστε τώρα σε μια συγκεκριμένη συγκυρία με την Τουρκία", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρουτε. "Τους εξηγήσαμε ότι θέλουμε να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα, ζητήσαμε από τον Charles Michel να σχεδιάσει αυτήν την ατζέντα… γι 'αυτό πρέπει να την πάρουν και να εργαστούν μαζί μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούτε.

"Φυσικά είμαστε αισιόδοξοι" ότι η Τουρκία δεν θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα προς την Ελλάδα και την Κύπρο ", δήλωσε.

"Αν επρόκειτο να συνεχίσουν με αυτές τις αποσταθεροποιήσεις, τότε είμαστε πρόθυμοι να θέσουμε σε κίνηση ολόκληρη τη δύναμη που έχει η ΕΕ όσον αφορά το εμπόριο, όσον αφορά το καθεστώς κυρώσεων κ.λπ. κατά της Τουρκίας", πρόσθεσε.

"Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό". κατέληξε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση