Τουρκική προκλητικότητα: Επικοινωνία Μητσοτάκη Αναστασιάδη για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 15:19 Τουρκική προκλητικότητα: Επικοινωνία Μητσοτάκη Αναστασιάδη για το άνοιγμα των Βαρωσίων (φωτο Intime)

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη για την νέα τουρκική πρόκληση με το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συνομίλησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης.

Στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ. Αναστασιάδη την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει.

Παρέμβαση Μπορέλ για Βαρώσια: Η Τουρκία να σταματήσει - Ο Ερντογάν δεν βοηθά

Η ανακοίνωση στην οποία προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο "δεν βοηθά", τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι "θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο".

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρκία "να σταματήσει αυτή την ενέργεια".

Τινάζει στον αέρα την επίλυση του Κυπριακού

Η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στο παράνομο άνοιγμα της παραλίας στην περιοχή Βαρώσια στην Αμμόχωστο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη να την χαρακτηρίζει άκρως απαράδεκτη, καλώντας την Άγκυρα να μην την υλοποιήσει.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογο του.

Στα "μαχαίρια" Ερντογάν – Ακιντζί

Το ψευδοκράτος οδηγείται σε εκλογές και ο λόγος της απόφασης του Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια ήταν να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Τουρκοκυπρίους πως ο "εκλεκτός" της Άγκυρας είναι ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος ήταν δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο την ώρα των ανακοινώσεων. Αντίπαλος του θα είναι ο Μουσταφά Ακιντζί που δεν έκρυψε την οργή του για την κίνηση Ερντογάν. "Αυτοί που προσπαθούν να κάνουν βήματα στα Βαρώσια πριν τις εκλογές, οδηγούν τους Τουρκοκυπρίους σε μια δύσκολη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον".

Βαρώσια: Πόλη "φάντασμα" για 46 χρόνια

Αποκλεισμένη και έρημη για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες είναι η περιοχή των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο. Ήταν ένα από τα πιο φημισμένα καλοκαιρινά θέρετρα στο νότιο τμήμα της Κύπρου, ωστόσο μετά την εισβολή του ’74 οι κάτοικοι της περιοχής εκδιώχθηκαν και από τότε απαγορεύεται η είσοδος από τον τουρκικό στρατό που έχει τον έλεγχο της περιοχής.

Πρόκειται ουσιαστικά για απαγορευμένη πόλη καθώς έχει τοποθετηθεί σιδερένιος φράχτης ενώ υπάρχουν συρματοπλέγματα κατά μήκος της παραλίας. Ο τουρκικός στρατός που έχει αναλάβει την φρούρηση δεν επιτρέπει σε κανέναν να την πλησιάσουν, ούτε σε εκείνους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην περιοχή που είδαν το σπίτι τους και την περιουσία τους να καταστρέφονται.

Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της παραμένει ένα από τα κεντρικά ζητήματα της Κύπρου. Ένα θέμα που αγνοεί επιδεικτικά η Άγκυρα παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το πρώτο ψήφισμα, το 550, εκδόθηκε το 1984 και καταδικάζει ως απαράδεκτες τις απόπειρες εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα διαφορετικά από τους νόμιμους κατοίκους του ζητώντας τη μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Το δεύτερο ψήφισμα, το 789, εκδόθηκε το 1992 και προτείνει ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να τεθούν τα Βαρώσια υπό τον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης, με στόχο την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του 1984.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση