Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 21:43 Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ

Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, Ντέρεκ Τσάβιν.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος, καθώς κατέθεσε εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο Τσάβιν συνελήφθη στις 31 Μαΐου και κατηγορήθηκε για δολοφονία δεύτερου βαθμού και ανθρωποκτονία, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που τον έδειχνε να πιέζει με το γόνατό του το λαιμό του Φλόιντ, “πυροδοτώντας” πλήθος αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.

Το χρονικό της δολοφονίας

Όλα ξεκίνησαν την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη της Μινεσότα, όταν ο Τζορτζ Φλόιντ πήγε να πάρει τσιγάρα και ο υπάλληλος του καταστήματος κάλεσε την αστυνομία, κατηγορώντας τον πως επιχείρησε να πληρώσει με πλαστό 20δόλαρο. 17 λεπτά αφού έφτασε το πρώτο περιπολικό στο σημείο, ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν δεμένος πισθάγκωνα, πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος, με τον αστυνομικό Νρέρεκ Τσάβιν να έχει το γόνατό του στο λαιμό του, άλλους δυο να του κρατούν τα πόδια και αναίσθητος πια.

Το βίντεο δείχνει τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο (τέσσερις ήταν συνολικά) να παραβιάζουν κάθε κανόνα της αστυνομίας στη Μινεάπολη και να μην επιτρέπουν στον Τζορτζ Φλόιντ να αναπνεύσει παρά τις εκκλήσεις του και τις εκκλήσεις όσων έγιναν αυτόπτες μάρτυρες.

Επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, ο Ντέρεκ Σόβιν, ο λευκός αστυνομικός που φαίνεται πιο καθαρά απ’ όλους στα βίντεο, πατούσε με το αριστερό του γόνατο το λαιμό του Φλόιντ. Δεν το πήρε ούτε όταν το θύμα τον παρακαλούσε, ούτε του φώναζαν οι πολίτες που έβλεπαν τα πάντα. Δεν το πήρε ούτε όταν ο 46χρονος δεν είχε πλέον τις αισθήσεις του. Δεν το πήρε, για ένα ολόκληρο λεπτό, αφού έφτασαν οι διασώστες στο σημείο. 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση