Debate αντιπροέδρων στις ΗΠΑ: Διασταύρωσαν τα ξίφη τους με... ευγένεια, Πενς και Χάρις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 09:22 Debate αντιπροέδρων στις ΗΠΑ: Διασταύρωσαν τα ξίφη τους με... ευγένεια, Πενς και Χάρις

Το θέαμα του debate Πενς - Χάρις ήταν σχεδόν διαμετρικά αντίθετο με εκείνο ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν.

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης η μόνη προεκλογική τηλεμαχία, το δεύτερο μεγαλύτερο debate μεταξύ των "μονομάχων" για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και Καμάλα Χάρις, απευθείας από το Κίνγκσμπερι Χωλ, στο πανεπιστήμιο της Γιούτας, στο Σωλτ Λέικ Σίτυ.

Η πανδημία, τα οικονομικά, η φορολογία, το ενεργειακό και η κλιματική αλλαγή, ο ρατσισμός ήταν μεταξύ των θεμάτων για τα οποία διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο νυν αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η Γερουσιαστής της Καλιφόρνια και υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις στην τηλεμαχία που διεξήχθη με αυξημένα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό καθώς στο πλατό τοποθετήθηκε πλεξιγκλάς και στο στούντιο κυριάρχησαν οι μάσκες.

Οι δύο υποψήφιοι εκτός των άλλων κλήθηκαν να πείσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι είναι ικανοί να αντικαταστήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί τους 70άρηδες υποψήφιους προέδρους των κομμάτων τους. Συντονίστρια της συζήτησης στο μοναδικό ντιμπέιτ των υποψηφίων για την αντιπροεδρία ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου η Σούζαν Πέιτζ, η επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας USA Today στην Ουάσινγκτον.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με την κ.Χάρις να καταγγέλλει τον τρόπο που αντιμετώπισε ο Τραμπ την πανδημία του κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για τη "μεγαλύτερη αποτυχία στην αμερικανική ιστορία".

Η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης Τραμπ

"Οι Αμερικανοί έγιναν μάρτυρες αυτής που είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης οποιουδήποτε προέδρου στην ιστορία της χώρας μας", τόνισε η Χάρις κατά την έναρξη της τηλεμαχίας της με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Ο Πενς απάντησε λέγοντας πως ο πρόεδρος Τραμπ "από την πρώτη ημέρα" έβαλε "πρώτα την υγεία της Αμερικής", κι έκανε αυτό που θα "τολμούσε" να πράξει οποιοσδήποτε άλλος: έκλεισε τα σύνορα της χώρας στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Με τη σειρά του ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατηγόρησε τη Δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις, ότι "υπονομεύει την εμπιστοσύνη" των Αμερικανών στο μελλοντικό εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού αμφισβητώντας την αξιοπιστία των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ.
"Το γεγονός ότι συνεχίζετε να υπονομεύετε την εμπιστοσύνη του πληθυσμού στο εμβόλιο, εάν αυτό έρθει ενόσω βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Τραμπ, είναι σκανδαλώδες", στηλίτευσε ο Πενς αμυνόμενος στην δηκτική τοποθέτηση της Χάρις πως "αν οι γιατροί μας πουν ότι πρέπει να το πάρουμε (το εμβόλιο), θα είμαι η πρώτη που θα μπει στην ουρά για να το πάρω. Αλλά αν μου πει πως πρέπει να το πάρω ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα εμβολιαστώ".

Σε ποιον χρωστάει ο Τραμπ

Η Δημοκρατική υποψήφια για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, η γερουσιάστρια Κάμαλα Χάρις, τόνισε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ότι οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να μάθουν σε ποιον οφείλει χρήματα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. "Γνωρίζουμε πλέον ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χρωστάει, ότι έχει χρέη ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων", είπε η πρώην εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του Τύπου για την οικονομική κατάσταση του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

"Θα ήταν πολύ καλό εάν γνωρίζαμε σε ποιον χρωστάει χρήματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ (...), διότι ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να ξέρει τι ή ποιος επηρεάζει τις αποφάσεις του προέδρου", πρόσθεσε η Χάρις, κατηγορώντας τον Τραμπ πως "συγκαλύπτει τα πάντα".

Πολιτισμένο κλίμα αλλά και υψηλοί τόνοι

Τόνος αισθητά πιο πολιτισμένος, λιγότερες διακοπές και εντάσεις, ακόμη και κομπλιμέντα: το debate των αντίπαλων υποψηφίων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, στο οποίο ήρθαν αντιμέτωποι ο Μάικ Πενς και η Κάμαλα Χάρις, προσέφερε θέαμα σχεδόν διαμετρικά αντίθετο με εκείνο ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι υποψήφιοι για την προεδρία αντάλλαξαν βαριές προσβολές.

Ενίοτε τόσο ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος και η Δημοκρατική γερουσιάστρια διέκοπταν, ωστόσο γενικά άφηναν την άλλη πλευρά να εκφραστεί, ενώ αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις. "Θα ήθελα να σας συγχαρώ, όπως έκανα ήδη στο τηλέφωνο, για την ιστορική υποψηφιότητά σας", είπε ο Πενς στη γερουσιάστρια της Καλιφόρνιας, κόρη μεταναστών. "Σέβομαι το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν αφιέρωσε 47 χρόνια της ζωής του στην υπηρεσία της χώρας. Σέβομαι επίσης την δική σας καριέρα στην υπηρεσία της δικαιοσύνης", είπε ακόμη ο αντιπρόεδρος. "Σας ευχαριστώ", του απάντησε η Χάρις.

Στην μοναδική τηλεμαχία των υποψηφίων για την αντιπροεδρία, στη Σολτ Λέικ Σίτι, η αντίθεση με το ντιμπέιτ των Τραμπ και Μπάιντεν την 29η Σεπτεμβρίου στο Κλίβλαντ δεν θα μπορούσε να είναι πιο απτή. Σε εκείνη την εκπομπή, ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας των ακινήτων και ο πρώην αντιπρόεδρος διέκοπταν ασταμάτητα και μίλαγαν συνεχώς ο ένας πάνω στον άλλο, με την κακοφωνία και τους βαρείς χαρακτηρισμούς που αντάλλαξαν να προκαλούν δυσφορία σε πολλούς τηλεθεατές. Εξάλλου, ο Πενς κατήγγειλε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία πως "αντέγραψε" μέρος του σχεδίου του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, προσθέτοντας πως ο πρώην αντιπρόεδρος "κάτι ξέρει από αντιγραφές", παραπέμποντας σ’ ένα σκάνδαλο που είχε πλήξει την προηγούμενη προσπάθειά του Μπάιντεν να εκλεγεί στην προεδρία, τη δεκαετία του 1980.

Οι φόροι, το κλίμα και οι φυλετικές διακρίσεις

Ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος θύμισε τις μειώσεις φόρων που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ και υποστήριξε πως ο Μπάιντεν θα "αυξήσει τους φόρους σας από την πρώτη ημέρα", με τη γερουσιάστρια να τον διαψεύδει: "ο Τζο Μπάιντεν έχει μιλήσει με σαφήνεια: δεν θα αυξήσουμε τους φόρους για κανέναν φορολογούμενο με εισοδήματα κάτω από 400.000 δολάρια τον χρόνο".

Ο Πενς αργότερα άφησε να γίνει σαφές πως δεν συμφωνεί με την επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή. "Το κλίμα αλλάζει. Αλλά το θέμα είναι, ποια είναι η αιτία; Και τι να κάνουμε; Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσουμε να ακούμε τους επιστήμονες", είπε. Πάντως, "δεν χρειαζόμαστε μια νέα πράσινη συμφωνία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων", είπε αναφερόμενος σε μια προγραμματική εξαγγελία του Τζο Μπάιντεν, καθώς θα δημιουργούσε σωρεία προβλημάτων, κατ’ αυτόν, στις "αμερικανικές εταιρείες" και "στις οικογένειες των Αμερικανών". Η Χάρις αντέδρασε στηλιτεύοντας πως η σημερινή κυβέρνηση γενικά "δεν πιστεύει στην επιστήμη".

Εν μέσω του ντιμπέιτ των υποψηφίων για την αντιπροεδρία, ο Τραμπ παρενέβη μέσω Twitter για να σχολιάσει πως ο Πενς τα πήγαινε "σπουδαία", ενώ η Χάρις — στην οποία δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, προτιμώντας να γράψει "αυτή" — είναι "μηχάνημα που παράγει γκάφες".

Ο Πενς, 6ο ετών, και η Χάρις, 55 ετών, απέφυγαν επιμελώς να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας τόσο του Τραμπ όσο και του Μπάιντεν, 74 και 77 ετών αντίστοιχα. Στην περίπτωση που ο πρόεδρος αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω προβλημάτων υγείας, ως εκ του αμερικανικού Συντάγματος το αξίωμα αναλαμβάνει το πρόσωπο που ασκεί την αντιπροεδρία.

Ο τόνος στο ντιμπέιτ των Πενς και Χάρις ανέβηκε ιδίως όταν τέθηκε το θέμα των φυλετικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ο Πενς τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ των υπηρεσιών επιβολής της τάξης, αρνούμενος πως υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού στις ΗΠΑ, απηχώντας εν πολλοίς τον Τραμπ· προκάλεσε έτσι την έκρηξη της αντιπάλου του.

"Δεν θα καθίσω να ακούω να μου κάνει διάλεξη ο αντιπρόεδρος για το τι σημαίνει εφαρμογή του νόμου σε ετούτη τη χώρα", πέταξε η πρώην εισαγγελέας, καταφερόμενη αμέσως μετά εναντίον του Τραμπ διότι αρνήθηκε "να καταδικάσει" απερίφραστα τους οπαδούς της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής στο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν.

Και ...νικητής αναδείχθηκε μια ...μύγα

Με τη συζήτηση για την αντιπροεδρία να ασχολείται με ζητήματα όπως η φυλετική δικαιοσύνη, η υγειονομική περίθαλψη, η πανδημία, ο διορισμός του Ανώτατου Δικαστηρίου και πολλά άλλα θέματα, την παράσταση έκλεψε μια μύγα που προσγειώθηκε στο κεφάλι του αντιπροέδρου Μαικ Πενς και παρέμεινε εκεί για δύο λεπτά, προκαλώντας εναν χαμό στο Twitter. Ακόμα και ο ίδιος ο Μπάιντεν έκανε ανάρτηση με τη ...μύγα

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση