Κύπρος - Πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων: Βίντεο με τον πρόεδρο της Βουλής να εξασφαλίζει "χρυσό" διαβατήριο σε καταζητούμενο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 19:08 Κύπρος - Πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων: Βίντεο με τον πρόεδρο της Βουλής να εξασφαλίζει "χρυσό" διαβατήριο σε καταζητούμενο

Αντιδράσεις για το σκάνδαλο από το βίντεο του Al Jazeera για την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου από καταζητούμενο- Έθεσε εαυτόν εκτός καθηκόντων ο πρόεδρος της Βουλής

O πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του, μετά το σκάνδαλο με τα "χρυσά διαβατήρια" στην Κύπρο που αποκαλύφθηκε από την προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera που τον εμπλέκει σε υπόθεση απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου από παράνομο αιτούντα της ιθαγένειας της Κυριακής Δημοκρατίας.

Στο βίντεο το οποίο προβλήθηκε από το Al Jazeera, δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν εκπροσώπους δυνητικού επενδυτή, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής και οι Κύπριοι επιχειρηματίες προτίθενται να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτούντες οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

Κύπρος - Πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων: Βίντεο με τον πρόεδρο της Βουλής να εξασφαλίζει "χρυσό" διαβατήριο σε καταζητούμενο
Διαπραγματεύονταν διαβατήριο για "επενδυτή" καταδικασμένο για οικονομικά εγκλήματα

Ειδικότερα δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού υποδύθηκαν εκπροσώπους επενδυτή που θέλει να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Το πλαίσιο του προγράμματος προβλέπει ότι μπορεί να αιτηθεί και να αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια οποιοσδήποτε εφόσον σκοπεύει να επενδύσει ποσό άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του προγράμματος, ακυρώνονται αυτόματα αιτήσεις προσώπων που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο και έχουν καταδικαστεί με τα οικονομικά εγκλήματα να περιλαμβάνονται σαφώς στα κριτήρια αποκλεισμού.

Οι δημοσιογράφοι παριστάνουν εκπροσώπους Κινέζου επενδυτή, ο οποίος όμως έχει καταδικαστεί ερήμην του σε 7 χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος και είναι καταζητούμενος στην χώρα του. Στο βίντεο, οι δύο δημοσιογράφοι αφού συναντώνται με μια σειρά μεσαζόντων, φτάνουν να διαπραγματεύονται για το "χρυσό διαβατήριο" με τον βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστο Τζιοβάνη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

"Πες του ότι θα έχει στήριξη χωρίς να αποκαλύψεις το όνομά μου"

"Μπορείς να τους πεις, χωρίς να αναφέρεις το όνομά μου ή οποιουδήποτε άλλου, ότι θα έχει πλήρη στήριξη από την Κύπρο σε κάθε επίπεδο. Πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό κ.α. Κρατήστε το μυστικό και εμπιστευτικό. Γιατί πρέπει να προστατεύσω και το όνομά μου", φαίνεται να λέει ο Δημήτρης Συλλούρης στο βίντεο στους δύο δημοσιογράφους του Al Jazeera διαβεβαιώνοντάς τους ότι ο επενδυτής τον οποίο "εκπροσωπούν" δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Σκάνδαλο Κύπρος

Τα σημαντικότερα σημεία του ρεπορτάζ μπορείτε να τα δείτε στο παρακάτω βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται βήμα - βήμα πως κατάφεραν οι δημοσιογράφοι να φτάσουν στον Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου και να αποκαλύψουν το μέγεθος του σκανδάλου με τα διαβατήρια.

Παραιτήθηκε ο βουλευτής, αποχώρησε από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Βουλής

Όπως ήταν αναμενόμενο το ρεπορτάζ του Al Jazeera, προκάλεσε πολιτική θύελλα στην Κύπρο με τις εξελίξεις να έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο Χρήστος Τζιοβάνης που διαπραγματευόταν το διαβατήριο παραιτήθηκε από βουλευτής και από όλες τις θέσεις που κατέχει στο ΑΚΕΛ ενώ ο Δημήτρης Συλλούρης έθεσε εαυτόν εκτός καθηκόντων.

Σε ανακοίνωσή του, μετά από την προβολή βίντεο ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής σημειώνει ότι απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, "έστω και μέσα απ' τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας", να πλήξουν το πρόσωπο του και κατ' επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

"Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό - και όχι μόνο - και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει", δηλώνει προσθέτοντας ότι "από την επόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω".

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών, για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί, σχετικά με τις έρευνες, με τις αντιδράσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα να είναι έντονες.

Πολιτική κρίση στην Κύπρο - Καταργείται το Επενδυτικό Πρόγραμμα

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου συγκάλεσε νωρίτερα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, για το ζήτημα με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών να καταθέτουν πρόταση για κατάργηση του παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε για την πρόταση κατάργησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, αυτή βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, φωτογραφίζοντας το σκάνδαλο.

Παρέμβαση της Κομισιόν για το σκάνδαλο

"Παρατηρήσαμε με δυσαρέσκεια ότι αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου εμπορεύονταν ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά οφέλη. Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν σαφής όταν είπε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση", ανέφερε κατηγορηματικά ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ για το ζήτημα, σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Παράλληλα πρόσθεσε πως "στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζουμε τις δηλώσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης για το θέμα και και αναμένουμε από τις αρμόδιες αρχές της χώρας να εξετάσουν διεξοδικά αυτήν την υπόθεση".

Μπορείτε να δείτε όλη την έρευνα του Al Jazeera στο παρακάτω βίντεο.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση