Τελείως απομονωμένος ο Ερντογαν - Εξόργισε και ΗΠΑ και Γερμανία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 09:12 Τελείως απομονωμένος ο Ερντογαν - Εξόργισε και ΗΠΑ και Γερμανία (φωτο Intime)

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στριμωγμένος στα σχοινιά καθώς βλέπει παραδοσιακούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία να του γυρνούν την πλάτη.

Σε "θρίλερ" εξελίσσεται η πορεία του "Oruc Reis" που βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο προς το Καστελόριζο συνοδεία των πολεμικών σκαφών. Στην περιοχή βρίσκονται πλοία του πολεμικού ναυτικού τα οποία θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν την προσέγγιση του ερευνητικού πλοίου στο ακριτικό νησί. Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στριμωγμένος στα σχοινιά καθώς βλέπει παραδοσιακούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία να του γυρνούν την πλάτη, ασκώντας σκληρή κριτική στις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η επιστροφή του "Oruc Reis" για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έβαλε τέλος σε μία ακόμη προσπάθεια διαλόγου και ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Ουάσιγκτον που για πρώτη φορά κάλεσε ευθέως την Τουρκία να "σταματήσει τις σκόπιμες προκλήσεις". Στην συνέχεια υπήρξε και δεύτερο χτύπημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτή την φορά για τα Βαρώσια ζητώντας από την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση.

Η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο των κυρώσεων

Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τον Τούρκο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες, παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Πλέον όλοι γνωρίζουν, ακόμη και εκείνοι που διαφωνούσαν με το ζήτημα των κυρώσεων, ποια χώρα είναι εκείνη που πυροδοτεί τις εντάσεις στην περιοχή. "Δυστυχώς αντί να ορίσουμε μια ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών έχουμε το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αθήνα και Λευκωσία είναι αποφασισμένες να ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για τις νέες μονομερείς ενέργειες του Ταγίπ Ερνογάν. Υπέρ της θέσης αυτής τάχθηκε ήδη η Αυστρία ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και η Γαλλία. "Δυστυχώς, φαίνεται πως -προς το παρόν- η Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο των κυρώσεων" είπε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν θέλει να "γκριζάρει" το Καστελόριζο

Το ερώτημα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αλλά και των διεθνολόγων είναι τι θα κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας όλες τις δυνάμεις απέναντι. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρώντας να εξηγήσει την αλλαγή στάσης ρίχνει όλες τις ευθύνες στην Ελλάδα, χωρίς αυτή την φορά όμως να μπορούν να πείσουν κανένα.

Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσουν την Αθήνα ότι προκαλεί την ένταση, επειδή η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε ένα ελληνικό νησί το Καστελόριζο, ενώ γύρω από το ακριτικό νησί είχαν αναπτυχθεί ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα επιρρίπτουν ευθύνες στην χώρα μας για τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις παρατεταμένες Navtex.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να είναι απόλυτα εγκλωβισμένος μετά την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής που ξεκαθάριζε πως το μοναδικό ζήτημα στις διερευνητικές επαφές θα ήταν η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η Τουρκία ζητούσε να μπουν και άλλα και άλλα θέματα στην ατζέντα, ενώ διεκδικεί ανοιχτά και το Καστελόριζο. Με τις έρευνες του "Oruc Reis" επιχειρεί να προκαλέσει ένα "θερμό" επεισόδιο προκειμένου να δημιουργήσεις τετελεσμένα "γκριζάροντας" την θαλάσσια περιοχή.

Ερώτημα η στάση του Βερολίνου

Εκτεθειμένη είναι η Άνγκελα Μέρκελ η οποία δύο φορές προσπάθησε να φέρει τις δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου και τις τορπίλισε ισάριθμες φορές η Άγκυρα. Μάλιστα η Γερμανίδα Καγκελάριος που δεν επιθυμούσε να γραφτεί η λέξη "κυρώσεις" στο κείμενο συμπερασμάτων διότι, όπως έλεγε, θα ήταν αντιπαραγωγικό ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Μετά όμως από τις τελευταίες εξελίξεις δεν κρύβει τη δυσφορία της για την στάση του Ταγίπ Ερντογάν που ουσιαστικά την "άδειασε" για μία ακόμη φορά. Η ενόχληση του Βερολίνου φάνηκε και από τις δηλώσεις του Χάικο Μαας. "Έχω μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν".

Το ζήτημα πλέον που τίθεται αν η Γερμανία αλλάξει στάση στην Σύνοδο Κορυφής και συνταχθεί αυτή την φορά με την ελληνική πλευρά ή αν θα συνεχίσει την τακτική των ίσων αποστάσεων μπλοκάροντας για ακόμη μια φορά τις κυρώσεις.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση