Σκωτία – δημοσκόπηση: Ισχυρό ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 18:58 Σκωτία – δημοσκόπηση: Ισχυρό ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία

Μια πρωτοφανής πλειοψηφία 58% των πολιτών τάσσεται υπέρ του ενδεχομένου η Σκωτία να κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το ινστιτούτο Ipsos Mori.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη μεταξύ 2ας και 9ης Οκτωβρίου σε δείγμα 1.045 Σκωτσέζων, καταδεικνύει επίσης πως το Εθνικό Κόμμα στη Σκωτία (SNP) της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον τυγχάνει μιας «πολύ ισχυρής» στήριξης από τους πολίτες, με το 72% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως είναι ικανοποιημένο από τη διαχείρισή της της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Το κόμμα SNP εμφανίζεται, επομένως, σε θέση ισχύος ενόψει των τοπικών εκλογών τον Μάιο του 2021.

«Εάν το SNP εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους, η δημοσκόπησή μας καταδεικνύει πως θα υπάρξει μια σημαντική δημόσια πίεση προκειμένου η κεντρική κυβέρνηση της Βρετανίας να μεταβιβάσει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας τις αναγκαίες εξουσίες για να οργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», σχολίασε η Έμιλι Γκρέι, η γενική διευθύντρια της Ipsos MORI Scotland.

Ένα τέτοιο δημοψήφισμα είχε ήδη οργανωθεί το 2014 και οι Σκωτσέζοι είχαν ψηφίσει τότε, σε ποσοστό 55%, υπέρ του να παραμείνει η Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έκτοτε, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε επανειλημμένως το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη Σκωτία να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια ψήφο που δίνεται «μία φορά ανά γενιά».

Η Νίκολα Στέρτζον υποσχέθηκε να ορίσει πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου τους όρους και την ημερομηνία ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως το Brexit άλλαξε τα δεδομένα για τους Σκωτσέζους. Η βρετανική επαρχία είχε ψηφίσει μαζικά το 2016 κατά της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση