Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία: Προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του αποκεφαλισμού του Πατί

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 19:08 Γαλλία: Προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του αποκεφαλισμού του Πατί

Η Γαλλία δεν μπορεί να ξεπεράσει το σοκ που προκάλεσε η είδηση του αποκεφαλισμού του καθηγητή Σαμιέλ Πατί από θρησκόληπτο Τσετσένο.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής και γεννημένο στη Μόσχα σε περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν "Όχι στον ολοκληρωτισμό της σκέψης" και "Είμαι καθηγητής" τίμησαν την μνήμη του 47χρονου γάλλου καθηγητή, ο οποίος δολοφονήθηκε, έξω από το σχολείο όπου δίδασκε, επειδή είχε δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "Golden Dawn Girls" (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται σήμερα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ανάμεσά τους στην Λιόν, την Τουλούζη, το Στρασβούργο, την Ναντ, την Μασσαλία, την Λιλ και το Μπορντό.

Ο δράστης, Αμπντουλάχ Α., έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η οικογένεια του δράστη είχε φθάσει στη Γαλλία από την Τσετσενία όταν εκείνος ήταν έξι ετών και είχε ζητήσει άσυλο.

Την Κυριακή τέθηκε υπό κράτηση και ένα 11ο άτομο σε σχέση με την δολοφονία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση στη μνήμη του Πατί ήταν και εργαζόμενοι της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo, τα γραφεία της οποίας είχαν δεχτεί φονική επίθεση πριν από πέντε χρόνια.

Στις αρχές του μήνα ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή μουσουλμάνων γονέων. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία την απεικόνιση του Προφήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαθητές και καθηγητές, ο Πατί είχε επιτρέψει στους μουσουλμάνους μαθητές του, που μπορεί να αισθάνονταν προσβεβλημένοι, να βγουν από την τάξη προτού δείξει τα σκίτσα.

Ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ και πολιτικοί από όλα τα κόμματα θα συμμετάσχουν σήμερα στη συγκέντρωση μνήμης στο κεντρικό Παρίσι, ενώ μια εθνική τελετή μνήμης είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε τέλος ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μια στρατηγική για την καλύτερη προστασία των καθηγητών από απειλές.

πηγή: news247.gr