Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ερντογάν επιτίθεται πάλι στον Μακρόν: "Θέλει να χειραγωγήσει το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 20:36 Ο Ερντογάν επιτίθεται πάλι στον Μακρόν: "Θέλει να χειραγωγήσει το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους"

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Εμανουέλ Μακρόν για την μεταρρύθμιση που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος αναφορικά με το Ισλάμ.

Νέο επεισόδιο στις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί τον Γάλλο ομόλογό του για τη μεταρρύθμιση που προωθεί αναφορικά με το Ισλάμ.

Με φόντο τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή από φανατικό μουσουλμάνο, ο Ερντογάν κατηγορεί τον Μακρόν ότι χρησιμοποιεί τις κρίσεις για τις οποίες ευθύνεται η χώρα του ως λόγο επίθεσης στη θρησκεία.

"Ο πραγματικός στόχος αυτών των πρωτοβουλιών με επικεφαλής τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι να χειραγωγήσουν το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους", είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
"Αποπροσανατολίζουν από τα προβλήματα στο εσωτερικό στρέφοντας τη συζήτηση στο Ισλάμ" πρόσθεσε.

"Εκείνοι που ενοχλούνται με την άνοδο του Ισλάμ παρουσιάζουν κρίσεις που δημιούργησαν οι ίδιοι ως δικαιολογία για να επιτεθούν στη θρησκεία μας. Η αντι-μουσουλμανική, η ρητορική του Ισλάμ είναι σήμερα τα πιο χρήσιμα εργαλεία των δυτικών πολιτικών για να καλύψουν τις δικές τους αποτυχίες", συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στόχος είναι να "καθιερωθεί ένα αντι-ισλαμικό σύστημα όπου η θρησκεία ασκείται μόνο στο σπίτι και δεν υπάρχει άδεια για θρησκευτικές αρχές και σύμβολα στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, στην πόλη ή στην κοινωνική ζωή".

Μακρόν - Ερντογάν
Η μεταρρύθμιση Μακρόν που ενοχλεί τον Ερντογάν

Ο Εμανουέλ Μακρόν προωθεί στη γαλλική Βουλή μία νομοθετική παρέμβαση για το Ισλάμ η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία τον προσεχή Ιανουάριο. Μεταξύ άλλων, προβλέπει διδασκαλία της αραβικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία, έλεγχο της ιδιωτικής θρησκευτικής εκπαίδευσης, περιορισμό της εκπαίδευσης στο σπίτι και πάταξη των λόγων ή δραστηριοτήτων που αντιβαίνουν τις γαλλικές αξίες, όπως τα χωριστά ωράρια για γυναίκες και άντρες στις δημοτικές πισίνες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πρόσφατα ότι θα προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων στη χρηματοδότηση ορισμένων ισλαμιστικών ενώσεων καθώς ο δράστης της δολοφονίας του Γάλλου καθηγητή φέρεται να ήταν ακραίος ισλαμιστής.

"Υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση ενός αριθμού ισλαμιστικών ενώσεων για το οποίο νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι", είπε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό France 3.

Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα όπου μπορούν να βελτιωθούν οι έλεγχοι, τα κρυπτονομίσματα λέγοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση οργανώσεων ή ενόπλων στο εξωτερικό. "Τα κρυπτονομίσματα συνιστούν πραγματικό πρόβλημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας...πρέπει να ενισχύσουμε τις συσκευές μας".

πηγή:thetoc.gr