Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγια Σοφιά: Κατακραυγή για την απόφαση να κατασκευαστούν τουαλέτες μέσα στο μνημείο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 15:19 Αγια Σοφιά: Κατακραυγή για την απόφαση να κατασκευαστούν τουαλέτες μέσα στο μνημείο (φωτο Intime)

Μετά τις κουρτίνες και τις μουσουλμανικές προσευχές, χτίζονται και τουαλέτες μέσα στην Αγια Σοφιά. Αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

Μετά τις κουρτίνες, τις μουσουλμανικές προσευχές και την επιχείρηση της αλλοίωσης του χαρακτήρα της Αγια Σοφιάς από παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού και μουσείο, σε τέμενος και τόπο προσευχής -κάτι που οι μουσουλμάνοι υποδέχθηκαν με τη σχετική φιέστα Ερντογάν- σειρά έχει τώρα να κατασκευαστούν ….τουαλέτες εντός του μνημείου: Μια απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.\

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην περίφημη φιέστα του Ερντογάν έως και 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από κορωνοϊό στις προσευχές που έγιναν εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με τους Times ανάμεσά τους, βρίσκονται επιβεβαιωμένα, και τέσσερα στελέχη του κόμματος ΑΚ του Ερντογάν. Ο υπολογισμός για τα κρούσματα της Αγιάς Σοφιάς ανήκει στον Σαρπ Ουνέρ, καθηγητή Δημόσιας Υγείας στη χώρα, ενώ η έκρηξη των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με τους Τούρκους επιδημιολόγους, καθώς στην περιοχή γύρω από την Αγία Σοφία συνέρρευσαν 350.000 άνθρωποι για την πρώτη προσευχή της Παρασκευής, στις 24 Ιουλίου.

Κίνδυνος στο κτίριο από τις τουαλέτες

Τον κίνδυνο για τη δομή του κτιρίου της Αγίας Σοφίας επισείει η πρόσφατη ανάθεση για κατασκευή τουαλετών μέσα στο μνημείο. Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή τουαλετών στην Αγία Σοφία, παρόλο που ο διάσημος Τούρκος καθηγητής Ιστορίας, Ιλμπέρ Ορταϊλί, είχε προειδοποιήσει πριν από δύο χρόνια για τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια κίνηση για το κτίριο, καθώς κάτω από την Αγία Σοφία δεν μπορούν να δημιουργηθούν κανάλια αποχέτευσης.

"Τι θα κάνουμε αν 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες (το χρόνο) "αφήνουν" από ένα λίτρο ο καθένας τους; Είναι τόσο παράλογο και η συζήτηση τόσο ανόητη και ηλίθια. Κανείς δεν μπορεί να πει τί είδους επίδραση θα έχει στη δομή του κτιρίου. Δεν γνωρίζουμε την υποδομή από κάτω", είχε καταγγείλει. Μια δήλωση που ανασύρουν πάλι σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ για να επικρίνουν την απόφαση κατασκευής τουαλέτας εντός του μνημείου.

Δε μπορείτε να έχετε τουαλέτες παντού

Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε κατακεραυνώσει τις τουρκικές Αρχές που το σχεδίαζαν εδώ και 2 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά "Δεν μπορείτε να τοποθετείτε μια τουαλέτα παντού. Κάντε τη στο σπίτι σας. Εδώ και 1.500 χρόνια, η Αγία Σοφία δεν αποτελεί δημόσια τουαλέτα. Εδώ και 1500 χρόνια οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Αγία Σοφία για να κάνουν την τουαλέτα τους".

Το ίδιο είχε υποστηρίξει ο γνωστός Τούρκος ιστορικός και για τα μεγάλα τζαμιά της χώρας, καθώς και για το παλάτι Τοπκαπί. Παρά τις αντιδράσεις των επιστημόνων, πάντως, το έργο ανατέθηκε τελικά στις 15 Οκτωβρίου 2020 στην Iras Yapı Organizasyon A.Ş., μία εταιρεία που διατηρεί στενές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα κοντά στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, έναντι 950 χιλιάδων λιρών (102 χιλιάδες ευρώ) και η κατασκευή των τουαλετών προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Αυγούστου 2021.

Πηγή: thetoc.gr