Ψηφοφόροι έλαβαν mail από τους ακροδεξιούς Proud Boys και ο Τραμπ κατηγορεί Ρωσία και Ιράν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 11:10 Ψηφοφόροι έλαβαν mail από τους ακροδεξιούς Proud Boys και ο Τραμπ κατηγορεί Ρωσία και Ιράν

Παιχνίδια από τη Ρωσία και το Ιράν κατά του Ντόναλντ Τραμπ «βλέπουν» οι ΗΠΑ, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Και κατηγορούν τις δυο χώρες ότι επιχειρούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Δεν το είπε όποιος κι όποιος. Το υποστήριξε ο συντονιστής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζον Ράτκλιφ. Κατηγόρησε τη Ρωσία και το Ιράν ότι έβαλαν στο χέρι προσωπικά δεδομένα Αμερικανών ψηφοφόρων και αποπειράθηκαν να τους εκφοβίσουν, να τους επηρεάσουν ενόψει των εκλογών.

Το Ιράν έστειλε e-mails με σκοπό «να εκφοβιστούν ψηφοφόροι, να υποκινηθούν κοινωνικές ταραχές και να κατασυκοφαντηθεί ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ», υποστήριξε ο Ράτκλιφ, κατά τη διάρκεια, μιας βιαστικά οργανωμένης ,συνέντευξης Τύπου.

Μόσχα και Τεχεράνη επιδίδονται «σε συγκεκριμένες ενέργειες για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη όσον αφορά τις εκλογές μας (…) Μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεδομένα εκλογικών καταλόγων αποκτήθηκαν από το Ιράν και, χωριστά, από τη Ρωσία», επέμεινε.

«Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ξένους παράγοντες για να αποπειραθούν να στείλουν ψευδείς πληροφορίες σε ψηφοφόρους εγγεγραμμένους σε καταλόγους, ελπίζοντας να σπείρουν σύγχυση, να προκαλέσουν χάος και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην αμερικανική δημοκρατία», συνέχισε.

Οι δηλώσεις του Ράτκλιφ έγιναν μετά τις καταγγελίες ψηφοφόρων των Δημοκρατικών πως έλαβαν απειλητικά μηνύματα που τους απευθύνονται προσωπικά εξ ονόματος των «Proud Boys» («Περήφανων αγοριών»), μιας περιθωριακής ακροδεξιάς οργάνωσης, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ… δυσκολεύεται να αποκηρύξει. Τα μηνύματα είχαν στόχο να τους εκφοβίσουν για να ψηφίσουν τον Τραμπ.

Ούτε ο Ράτκλιφ, ούτε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, που συμμετείχε στη συνέντευξη, εξήγησαν πώς απέκτησαν τα δεδομένα αυτά η Ρωσία και το Ιράν, ούτε διευκρίνισαν το πώς τα χρησιμοποίησε ή θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει η Μόσχα. Ο Ρέι διαβεβαίωσε ότι το αμερικανικό εκλογικό σύστημα παραμένει ασφαλές και «ανθεκτικό».

Πηγή προσκείμενη στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσε ωστόσο στο πρακτορείο Reuters ότι η έρευνα που διενεργείται για τα μηνύματα με υπογραφή Proud Boys βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές ποιοι βρίσκονται πίσω τους.

Τα περισσότερα δεδομένα των εκλογικών καταλόγων είναι δημόσια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση