Αμερικανικές εκλογές: Ρωσία και Ιράν διαψεύδουν σχέδιο επηρεασμού των ψηφοφόρων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 15:42 Αμερικανικές εκλογές: Ρωσία και Ιράν διαψεύδουν σχέδιο επηρεασμού των ψηφοφόρων (φωτο Reuters)

Αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και νέα σενάρια έξωθεν προσπάθειας επηρεασμού υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Απάντηση στην κατηγορία ότι προσπαθεί να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές έδωσε το Κρεμλίνο, απορρίπτοντας την ως “αβάσιμη”. Ο συντονιστής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών κατηγόρησε τη τόσο τη Ρωσία όσο και το Ιράν ότι απέκτησαν προσωπικά δεδομένα Αμερικανών ψηφοφόρων προκειμένου να τους επηρεάσουν ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

“Εξαπολύονται καθημερινά κατηγορίες, είναι όλες τους εντελώς αβάσιμες”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

“Μπορούμε να το σχολιάσουμε λέγοντας ότι είναι λυπηρό”, πρόσθεσε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον.

Ο συντονιστής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ κατηγόρησε χθες Τετάρτη (21.10.2020) τη Ρωσία και το Ιράν ότι απέκτησαν προσωπικά δεδομένα Αμερικανών ψηφοφόρων και αποπειράθηκαν να τους εκφοβίσουν, να τους επηρεάσουν ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Μόσχα και Τεχεράνη επιδίδονται “σε συγκεκριμένες ενέργειες για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη όσον αφορά τις εκλογές μας (…) Μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεδομένα εκλογικών καταλόγων αποκτήθηκαν από το Ιράν και, χωριστά, από τη Ρωσία”, εξήγησε ο Ράτκλιφ.

Αμερικανικές εκλογές: “Δάκτυλος” Τεχεράνης;  

Ο πρεσβευτής της Ελβετίας, που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, κλήθηκε στο ιρανικό ΥΠΕΞ σχετικά με τις κατηγορίες για ανάμιξη της Τεχεράνης στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

“Η κατηγορηματική απόρριψη των επανειλημμένων, αβάσιμων και ψευδών ισχυρισμών Αμερικανών αξιωματούχων διαβιβάσθηκε στον Ελβετό πρεσβευτή… Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, για το Ιράν δεν έχει διαφορά ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές”, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Η Ελβετία αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν επειδή η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Ο διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ δήλωσε χθες, Τετάρτη (21.10.2020), πως τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν προσπαθήσει να επέμβουν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον μετά το 2018, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και ενίσχυσε τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση