Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κρίση η Τσεχία: Καταστροφικό το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, «χρειαζόμαστε ένα θαύμα» λέει ο πρωθυπουργός

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 16:39 Σε κρίση η Τσεχία: Καταστροφικό το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, «χρειαζόμαστε ένα θαύμα» λέει ο πρωθυπουργός

Αντιμέτωπη με ένα «καταστροφικό» κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού είναι η Τσεχία και χρειάζεται ένα «θαύμα» για να αποφευχθούν νέοι περιορισμοί, δήλωσε ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ, με το ποσοστό μόλυνσης να είναι τώρα το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα στον κόσμο.

Ο Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι τα τρέχοντα μέτρα lockdown «δεν λειτουργούν ακόμη» αφότου οι θάνατοι από κορωνοϊό της χώρας διπλασιάστηκαν εντός δύο εβδομάδων.
Δραματική αύξηση των νεκρών από κορωνοϊό

Όπως πολλές χώρες που κατάφεραν να βγουν αλώβητες από το πρώτο κύμα, η Τσεχία βλέπει τώρα ρεκόρ στον αριθμό θανάτων, με τους μέσους ημερήσιους θανάτους να αυξάνονται από 14 στις αρχές Οκτωβρίου σε 111 σήμερα – μετά το τοπ που κατέγραψε την περασμένη άνοιξη με μόλις 10 νεκρούς.

Ο μικρός αριθμός των θανάτων την άνοιξη σήμαινε ότι πολλοί ηλικιωμένοι και ευάλωτοι άνθρωποι στην Τσεχία δεν είχαν ακόμη εκτεθεί στον κορωνοϊό όταν χτύπησε το δεύτερο κύμα. Η αύξηση των θανάτων θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με την αυξανόμενη μέση ηλικία των ασθενών- με πάνω από 50 ετών να αντιπροσωπεύει το 35% των νέων κρουσμάτων σε σύγκριση με το 22% στις αρχές Αυγούστου.
Νέα αυστηρά μέτρα στην Τσεχία μετά την δραματική αύξηση των κρουσμάτων

Το Σάββατο καταγράφηκε ένα νέο ρεκόρ θανάτων (126) μαζί με 15.258 νέα κρούσματα και το τρέχον ποσοστό μόλυνσης είναι το υψηλότερο στον πλανήτη πλην της μικροσκοπικής Ανδόρας. Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα της τσεχικής κυβέρνησης, τα καταστήματα και τα εστιατόρια είναι κλειστά, ενώ τα σχολεία έχουν επιστρέψει στην εξ αποστάσεων εκπαίδευση. Οι φοιτητές έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους εκτός από εκείνους που σπουδάζουν ιατρική ή άλλους κλάδους που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.

Υπάρχουν επίσης, περιορισμοί στις μετακινήσεις, με τον κόσμο να μπορεί να ταξιδεύει μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως εργασία, ψώνια ή ιατρική περίθαλψη, αν και επιτρέπεται να πάνε στο εξοχικό τους, εάν διαθέτουν. Οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 2 άτομα εκτός από γάμους και κηδείες που επιτρέπεται να παραβρεθούν μέχρι 10 άτομα.
«Καταστροφικά τα νούμερα - Περιμένουμε ένα θαύμα»

Κι ενώ τα νέα μέτρα, είναι ήδη σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνα που επιβλήθηκαν την άνοιξη, ο Μπάμπις προειδοποίησε χθες το βράδυ ότι ίσως χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο σκληρά. «Τα μέτρα που έχουμε λάβει δεν λειτουργούν ακόμη» είπε ο Μπάμπις σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, προσθέτοντας ότι τα χθεσινά στοιχεία ήταν «καταστροφικά».

«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι η βάση, και αν δεν συμβεί ένα θαύμα, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το εφαρμόσουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα» δήλωσε.

Ο Μπάμπις αναφέρθηκε στα μεγάλα πλήθη κόσμου σε αγορά της Πράγας το Σάββατο, ενώ τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο κόσμος ταξίδεψε μέχρι και την Πολωνία για να πάνε για ψώνια. Κι ενώ τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει και ο τουρισμός στην Τσεχία πλέον απαγορεύεται επίσημα, οι έλεγχοι στα σύνορα δεν έχουν εισαχθεί ξανά.

Αναγνωρίζοντας ότι η υποστήριξη για ένα εθνικό lockdown είναι χαμηλότερη από ότι την άνοιξη, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, είπε ότι «η γνώμη των πολιτών μας έχει αλλάξει ριζικά» από τις αρχές του Μαρτίου. Ο Μπάμπις είπε ότι θα ήθελε να γιορτάσει κανονικά τα Χριστούγεννα, αλλά δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα για την ώρα. «Δεν ξέρω τι θα συμβεί με τον ιό. Δεν ξέρω» τόνισε.
Διπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό

Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία της Τσεχίας νοσηλεύονται 5.345 άτομα με κορωνοϊό, ένας αριθμός ρεκόρ και ένα ποσοστό που έχει διπλασιαστεί από 2.503 που ήταν πριν από 2 εβδομάδες. Αντίθετα, κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν υπήρχαν ποτέ περισσότεροι από 422 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, που είναι επίσης υψηλότερος από ποτέ, με 800 άτομα να βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε σύγκριση με τους 100 που είχαν καταγραφεί την άνοιξη.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, περισσότεροι από 8.000 γιατροί και νοσηλευτές δεν εργάζονται επί του παρόντος επειδή έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό, σύμφωνα με το Radio Prague. Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αντιστοιχεί σε αύξηση των θανάτων, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να διπλασιάζεται από 1.051 που ήταν στις 13 Οκτωβρίου, σε 2.201 το πρωί της Δευτέρας. Ο Μπάμπις προειδοποίησε πως τα νοσοκομεία θα γεμίσουν έως τις 11 Νοεμβρίου εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Μάλιστα, η κυβέρνησή του ζήτησε βοήθεια από το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους, με 28 άτομα ιατρικού προσωπικού να φτάνει από την Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ, για να βοηθήσει στα τσέχικα νοσοκομεία. Η Πράγα έλαβε επίσης την πρώτη αποστολή αναπνευστήρων που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σάββατο, με τα 30 πρώτα μηχανήματα, ενώ αναμένονται άλλα 120.
Από 12.000 συνολικά κρούσματα την άνοιξη, στα 12.000 ημερησίως

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η Τσεχία κατέγραφε μόλις 12.000 κρούσματα κορωνοϊού συνολικά, και τώρα οι Τσέχοι αξιωματούχοι καταγράφουν αυτό τον αριθμό σχεδόν καθημερινά, μαζί με περισσότερους από 100 θανάτους ημερησίως. Το τρέχον ποσοστό μόλυνσης είναι 1.093 κρούσματα ανά εκατομμύριο άτομα την ημέρα, το υψηλότερο στον κόσμο μετά την Ανδόρα, όπου παρατηρούνται 94 κρούσματα την ημέρα σε μια χώρα 77.000 ατόμων.

Η κυβέρνηση του Μπάμπις έχει επικριθεί για την άμβλυνση των περιορισμών πολύ νωρίς το καλοκαίρι αλλά και την καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων το φθινόπωρο. Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, η Τσεχία έκλεισε σχετικά νωρίς την άνοιξη – όταν είχαν καταγραφεί μόλις 96 κρούσματα σε όλη την χώρα και κανένας θάνατος. Αλλά η κυβέρνηση Μπάμπις ήταν απρόθυμη να εφαρμόσει τέτοια δραστικά μέτρα όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πλήττονται σκληρά από τον κορωνοϊό

Η υγειονομική αυτή κρίση στην Τσεχία είναι παρόμοια με μεγάλος μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, αν και όχι τόσο έντονα, καθώς οι κυβερνήσεις άργησαν εξίσου να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα το φθινόπωρο. Στην Πολωνία, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει ένα δεύτερο lockdown, ζητώντας από τα άτομα άνω των 70 ετών να μείνουν σπίτι τους και να τους προσφέρουν υποστήριξη στα ψώνια και τα ιατρικά είδη. Ολόκληρη η χώρα κηρύχθηκε «κόκκινη ζώνη» την Παρασκευή, με τα σχολεία και τα εστιατόρια να κλείνουν ξανά.

Παρόμοια περίπτωση είναι και αυτή της Ουγγαρίας, με περισσότερα από 3.000 κρούσματα κορωνοϊού την Παρασκευή, για πρώτη φορά, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί νέοι περιορισμοί. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, και εκτός από το κλείσιμο των συνόρων για τους αλλοδαπούς, η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς.

Πηγή: iefimerida.gr