Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: Οι ύβρεις στον Μακρον "ξεκλειδώνουν" επιτέλους τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 12:53 Ερντογάν: Οι ύβρεις στον Μακρον "ξεκλειδώνουν" επιτέλους τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ιδιαιτέρως βαρύ είναι το κλίμα στην Ε.Ε. για τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προσωπικές επιθέσεις και τις προσβολές εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

Ιδιαιτέρως βαρύ είναι το κλίμα στην Ε.Ε. για τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προσωπικές επιθέσεις και τις προσβολές εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν. Μετά την Ελλάδα και την Κύπρο προστέθηκε και η Γαλλία που ζητά επίσημα την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Το ερώτημα που κυριαρχεί πλέον είναι στάση που θα κρατήσει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα ήταν αρνητική στην λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας. Το βέβαιο είναι πως πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές φωνές που αποδοκιμάζουν τον Ταγίπ Ερνογάν, σημειώνοντας πως δεν μπορεί η Τουρκία να μένει ατιμώρητη.

Δεν αποκλείεται ο Εμανουέλ Μακρόν να θέσει το ζήτημα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και θα αφορά αποκλειστικά την πανδημία. Ωστόσο η ακραία προκλητική στάση του Τούρκου προέδρου ενδεχομένως να συζητηθεί μεταξύ των "27". "Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών", δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να επεκταθεί.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΜΑΚΡΟΝ
Ερώτημα η στάση του Βερολίνου

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν διατηρούν καλές σχέσεις με την Τουρκία λόγω κυρίως των αμυντικών συμφωνιών που έχουν με την γειτονική χώρα. Οι τρεις χώρες μπορεί να αποδοκίμασαν με κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα συμφωνήσουν στην επιβολή μέτρων.

Αναλυτές εκτιμούν πως είναι ιδιαιτέρως κομβικός ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ η οποία μπορεί με την στάση της να επηρεάσει τόσο τον Πέδρο Σάντσεθ όσο και τον Τζουζέπε Κόντε. Η Γερμανίδα Καγκελάριος σε δύο Συνόδους Κορυφής τάχθηκε κατά των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας υποστηρίζοντας μια τέτοια κίνηση θα ήταν αντιπαραγωγική. Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο και η επίθεση του εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν όπως και το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων που ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας προστέθηκε στους ηγέτες που πήρε θέση ενάντια στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μαρκ Ρούτε Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη μήνυση που κατέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον του ηγέτη της ολλανδικής ακροδεξιάς, που ανάρτησε ένα σατιρικό σκίτσο του Ερντογάν στο Twitter. "Έχω ένα μήνυμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και είναι πολύ απλό: στην Ολλανδία, θεωρούμε την ελευθερία της έκφρασης το μεγαλύτερο αγαθό και αυτό περιλαμβάνει σκίτσα, μεταξύ άλλων σκίτσα πολιτικών".

Δένδιας: Δεν θα επιστρέψουμε στον 19ο αιώνα

Η Αθήνα συνεχίζει να απαντά μέσω της διπλωματίας στην τουρκική προκλητικότητα. Στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε τριμερή συνάντηση με την συμμετοχή της Ελλάδας του Ισραήλ και της Κύπρου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας αλλά και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. "Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, η Τουρκία, εκ νέου με τις ενέργειές της, προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου, δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας" τόνισε ο Νίκος Δένδιας

1

Κοινός παρονομαστής της συνάντησης των τριών υπουργών εξωτερικών ήταν η αναζήτηση τρόπων ανάσχεσης της επιθετικότητας και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας. Πάντα όμως στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. "Θα ήθελα εδώ να γίνω για άλλη μια φορά απολύτως σαφής. Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό" δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Τσελίκ: Ευαίσθητη η Τουρκία – Ακροδεξιά γλώσσα από Μακρόν

Η Άγκυρα εξακολουθεί να ρίχνει συνεχώς νερό στον μύλο της προκλητικότητας με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα ο Ομέρ Τσελίκ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως η Τουρκία είναι "ευαίσθητη" καθώς ανέβαλε τις ασκήσεις στις εθνικές εορτές. Παράλληλα επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειες του "Oruc Reis" τόνισε πως οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται απέχουν 440 χλμ. από την Ελλάδα και 130 χλμ. από Τουρκία. "Εάν η Ελλάδα υποσχεθεί ότι θα σταματήσει να δημιουργεί τετελεσμένα στο πεδίο, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις".

Ιδιαιτέρως επιθετικός ήταν ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος για τον Εμανουέλ Μακρόν "από τότε που η εξωτερική πολιτική του Μακρόν ηττήθηκε η Γαλλία χρησιμοποιεί την γλώσσα της ακροδεξιάς Λε Πεν εναντίον του Προέδρου μας". Επίσης σημείωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να προειδοποιεί τον Ταγίπ Ερντογάν. "Κατά καιρούς ο Μακρόν λέει "προειδοποίησα τον Ερντογάν”. Καμιά από αυτές τις φράσεις δεν είναι σωστές. Ποτέ δεν μπόρεσε ο Μακρόν να κάνει κάτι τέτοιο και δεν μπορεί. Δεν τίθεται θέμα να προειδοποιήσει τον Πρόεδρό μας. Ο κ. Μακρόν γράφει ένα σενάριο και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ως προπαγάνδα".

ομέρ τσελίκ
 
πηγή: thetoc.gr