Εκτός Εργατικού Κόμματος ο Τζέρεμι Κόρμπιν για αντισημιτισμό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 16:31 Εκτός Εργατικού Κόμματος ο Τζέρεμι Κόρμπιν για αντισημιτισμό

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας έθεσε προσωρινά εκτός κόμματος τον πρώην ηγέτη του, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο λόγος είναι οι επιφυλάξεις που διατύπωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν σχετικά με το καταδικαστικό πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του ευθύνες για πολιτική παρενοχλήσεων και διακρίσεων στην διαχείριση των κατηγοριών για αντισημιτισμό.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έγραψε στο Facebook ότι δεν αποδέχεται «όλα» τα συμπεράσματα του πορίσματος. Κατόπιν αυτού, εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας και την προσωρινή αποβολή του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Νωρίτερα, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ζήτησε συγγνώμη κάνοντας λόγο «ημέρα ντροπής για το κόμμα», μετά την δημοσίευση του πορίσματος.

«Λυπάμαι πραγματικά για την οδύνη και την λύπη που προκλήθηκε», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κιρ Στάρμερ προσθέτοντας ότι το Εργατικό Κόμμα θα εφαρμόσει όλες τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση της Επιτροπής.

Η θητεία του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος κηλιδώθηκε από καταγγελίες για αντισημιτισμό στις τάξεις του κόμματος και επικρίσεις για την αντίδραση της ηγεσίας του, γεγονός που ώθησε την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Equality and Human Rights Commission, EHRC) να ξεκινήσει έρευνα τον Μάιο 2019.

«Η έρευνα εντόπισε σοβαρές παραλείψεις της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος στην διαχείριση των καταγγελιών περί αντισημιτισμού και ακατάλληλη διαδικασία στην διαχείριση των καταγγελιών αυτών», αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ότι το Εργατικό Κόμμα είναι υπεύθυνο για τρεις παραβιάσεις του Κώδικα Ισότητας: πολιτική ανάμειξη σε καταγγελίες για αντισημιτισμό, παράλειψη στην παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης για την διαχείριση των καταγγελιών και παρενόχληση.

«Είναι ασυγχώρητο και εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης βούλησης για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού παρά ως ανικανότητα», δήλωσε η Καρολάιν Γουότερς, ασκούσα χρέη προέδρου της EHRC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση