Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Να αποφύγει ένα ολικό lockdown θέλει η κυβέρνηση στην Ιταλία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 16:50 Κορωνοϊός: Να αποφύγει ένα ολικό lockdown θέλει η κυβέρνηση στην Ιταλία

Ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι δήλωσε σήμερα ότι η «απόλυτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ένα πανεθνικό lockdown λόγω του κορωνοϊού στην Ιταλία που θα εκτροχίαζε την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο.

Ο Γκουαλτιέρι ανέφερε σε ομιλία του σε τραπεζίτες στη Ρώμη ότι η ανάκαμψη κατά 16,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι ακόμα κι αν υπάρξει συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο η Ιταλία θα πετύχει την πρόβλεψη για -9% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους.

«Είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις μολύνσεις του κορωνοϊού προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown», δήλωσε ο Γκουαλτιέρι. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα παρατείνει το μορατόριουμ για την αποπληρωμή δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας, εάν χρειαστεί.

Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η Ιταλία πλήττεται ήδη από ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και χθες κατέγραψε νέο ρεκόρ με σχεδόν 27.000 νέες μολύνσεις.

Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 28.000 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19, ο δεύτερος υψηλότερος απολογισμός στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία.

Ο Γκουαλτιέρι δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικής επιβράδυνσης το τέταρτο τρίμηνο σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 μπορεί να είναι χαμηλότερη του στόχου της Ρώμης για 6%, αλλά σε αυτή την περίπτωση «απλά θα καθυστερήσει η ανάκαμψη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ