Βιέννη: Αυτός είναι ο 20χρονος δράστης που έπεσε νεκρός – Ισλαμιστής αλβανικής καταγωγής που ήθελε να ταξιδέψει στην Συρία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 11:41 Βιέννη: Αυτός είναι ο 20χρονος δράστης που έπεσε νεκρός – Ισλαμιστής αλβανικής καταγωγής που ήθελε να ταξιδέψει στην Συρία

Ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην αυστριακή πρωτεύουσα και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών επειδή ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία ήταν ο ένας από τους δράστες του μακελειού στην Βιέννη, που κατέληξε και αυτός νεκρός.

Ο Κούρτιν Σ. είχε «αλβανικές ρίζες», όμως οι γονείς του κατάγονταν από τη Βόρεια Μακεδονία, έγραψε ο διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, ο Φλοριάν Κλενκ Κλενκ στο Twitter. Η αστυνομία πίστευε πως δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη, πρόσθεσε ο Κλενκ.

Εξάλλου ενισχυμένοι έλεγχοι τέθηκαν σε ισχύ στα σύνορα ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση και στο πλαίσιό τους διεξάγονται σημαντικές έρευνες για υπόπτους.

Αυτοί οι μεθοριακοί έλεγχοι θεωρούνται «τακτική προτεραιότητα» από την ομοσπονδιακή αστυνομία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας.

4 πολίτες νεκροί και 17 τραυματίες

Άλλο ένα θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη υπέκυψε στα τραύματά του, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των νεκρών σε τέσσερις πολίτες και έναν δράστη.

Η εφημερίδα Kurier ανέφερε επίσης, επικαλούμενη τον δήμαρχο της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ, πως ένα τέταρτο άτομο σκοτώθηκε επιπλέον του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Το τέταρτο πρόσωπο που έχασε τη ζωή του είναι γυναίκα, όπως μετέδωσε το δίκτυο ORF TV.

Σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Βιέννη όπως και αρκετές επιχειρήσεις.

Επίσης επτά θύματα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κινδυνεύει, όπως μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο εκπρόσωπο των υγειονομικών υπηρεσιών.

Συνολικά 17 θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται, κυρίως με τραύματα από σφαίρες και κοψίματα, δήλωσε η εκπρόσωπος. Τα δέκα άτομα που φέρουν ελαφρότερα τραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, πρόσθεσε.

“Ισλαμιστής τρομοκράτης”

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε σήμερα τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο «ισλαμιστής τρομοκράτης». Όπως έγινε γνωστό φορούσε ζώνη, ωστόσο δεν είχε εκρηκτικά, ήταν ψεύτικη.

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» του ISIS.

Όπως είπε ελέγχονται 20.000 βίντεο από κάμερες ασφαλείας αλλά και από αναρτήσεις στα social media.

Πολλοί οι δράστες

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δράστες ήταν πάνω από ένας και έδρασαν σε 6 σημεία της πόλης, σπέρνοντας τον όλεθρο.

Τουλάχιστον ένας από αυτούς διαφεύγει τη σύλληψη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ αργά το βράδυ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού.

«Τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» τη σύλληψη, είπε.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν, οι σκηνές είναι απλά φρικιαστικές, καθώς δείχνουν εν ψυχρώ εκτέλεση ανθρώπων.

Παραδόθηκαν;

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο ίντερνετ, και αναμεταδόθηκε από μερικά μέσα ενημέρωσης της Αυστρίας, δείχνει τη στιγμή που αστυνομικοί συλλαμβάνουν 4 άνδρες, που φέρεται να συμμετείχαν στην ένοπλη επίθεση στο κέντρο της Βιέννης.

Δείτε το βίντεο

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, και με δεδομένο ότι οι πυροβολισμοί που ακούστηκαν ξεπερνούν τους 50, οι δράστες δεν αποκλείεται να ήταν ακόμη και 10.

Η Αστυνομία είχε αποκλείσει μία ολόκληρη περιοχή, σε μία προσπάθεια να εντοπίσει και να συλλάβει όλους τους δράστες.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στην ανταλλαγή πυρών.

Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας με tweet του τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συναγωγή της Βιέννης ή τα γειτονικά γραφεία ήταν στόχος της ένοπλης επίθεσης, λέγοντας πως ήταν κλειστά την ώρα του συμβάντος.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητας στην Αυστρία καλούσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και κοινοποίησε η εφημερίδα, δείχνει την αστυνομία σε δράση και ακούγονται επίσης πυροβολισμοί.

Την ίδια ώρα, εικόνες του δράστη έχουν ήδη κατακλύσει τα social media, με την γερμανική Bild να δημοσιεύει την εξής φωτογραφία:

Βιέννη

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση