ΗΠΑ - Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητά να ερευνηθούν μόνο οι "ουσιαστικές" καταγγελίες του Τραμπ για νοθεία στις εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 09:29 ΗΠΑ - Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητά να ερευνηθούν μόνο οι "ουσιαστικές" καταγγελίες του Τραμπ για νοθεία στις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ να επιμένει ότι υπήρξε "νοθεία" στις εκλογές χωρίς ωστόσο να προσφέρει αποδείξεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ζήτησε από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ερευνήσουν τυχόν "ουσιαστικές” καταγγελίες για παρατυπίες στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιμένει ότι υπήρξε "νοθεία”, χωρίς ωστόσο να προσφέρει αποδείξεις.

Ο Μπαρ, ένας από τους πιο πιστούς υπουργούς του Τραμπ, υπογράμμισε ότι "πομπώδεις ή τραβηγμένες καταγγελίες” δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βάση για έρευνα, ενώ τόνισε ότι η επιστολή του δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εντοπίσει αποδείξεις για παρατυπίες στις εκλογές οι οποίες επηρέασαν το αποτέλεσμα.

"Σας δίνω την άδεια να ερευνήσετε τις ουσιαστικές καταγγελίες για παρατυπίες που αφορούν είτε τις ψήφους είτε την καταμέτρηση τους”, επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

"Τέτοιου είδους έρευνες μπορούν να διεξαχθούν μόνο εφόσον υπάρχουν ξεκάθαρες και πιθανόν αξιόπιστες καταγγελίες για παρατυπίες, οι οποίες, αν αποδειχθούν, ίσως έχουν επίπτωση στο αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών σε μια πολιτεία”, προσθέτει.

Μετά την εντολή του Μπαρ, ο επί χρόνια υπεύθυνος της υπηρεσίας έρευνας εκλογικών εγκλημάτων, ανακοίνωσε σε μέιλ του ότι παραιτείται.

Ο Ρίτσαρντ Πίλτζερ εξήγησε ότι "αφού εξέτασα τους νέους κανόνες και τις επιπτώσεις τους, δυστυχώς πρέπει να παραιτηθώ από τη θέση μου”, ανέφερε η εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλείται το εσωτερικό μέιλ που έστειλε στην ομάδα του.

Η προεκλογική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε ότι ο Μπαρ τροφοδοτεί τις τραβηγμένες καταγγελίες του Τραμπ για νοθεία.

"Αυτές είναι ακριβώς οι καταγγελίες που διατυπώνουν ο πρόεδρος και οι δικηγόροι του χωρίς επιτυχία καθημερινά, καθώς οι προσφυγές τους απορρίπτονται με γέλια από τα δικαστήρια η μία μετά την άλλη”, σχολίασε ο Μπομ Μπάουερ ανώτερος σύμβουλος του Μπάιντεν.

Οι έρευνες για παρατυπίες

Τις έρευνες για τυχόν παρατυπίες στις εκλογές αναλαμβάνει συνήθως κάθε πολιτεία, η οποία καθορίζει και ελέγχει τους δικούς της εκλογικούς κανόνες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει συνήθως, παρά μόνο αφού οι ψήφοι έχουν επικυρωθεί και η καταμέτρηση ολοκληρωθεί.

Η ομάδα του Τραμπ διεξάγει δικαστικές μάχες σε πολλές πολιτείες, όπου κέρδισε ο Μπάιντεν, όπως η Πενσιλβάνια και η Νεβάδα, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

Των προσπαθειών αυτών ηγούνται κυρίως οι γιοι του απερχόμενου προέδρου, οι οποίοι καταγγέλλουν χωρίς να δίνουν στοιχεία παρατυπίες στις εκλογές. Οι προσπάθειες της ομάδας του Τραμπ όμως δεν έχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν αποδείξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση