Το Παρίσι καλεί τη Ρωσία να εξαλείψει τις “ασάφειες” σχετικά με την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 20:51 Το Παρίσι καλεί τη Ρωσία να εξαλείψει τις “ασάφειες” σχετικά με την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να εξαλείψει τις «ασάφειες» γύρω από την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ιδίως αυτές που αφορούν τον ρόλο της Τουρκίας και την παρουσία ξένων μαχητών.

«Αύριο θα γίνει συνάντηση στην Μόσχα με τους (διπλωματικούς ) εκπροσώπους που έχουν σχέση με το εν λόγω θέμα, ώστε να αποσαφηνισθούν όλα τα αμφίσημα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Λε Ντριάν.

«Πρέπει να εξαλείψουμε τις ασάφειες που υπάρχουν όσον αφορά στους πρόσφυγες, στην οριοθέτηση της κατάπαυσης του πυρός, στην παρουσία της Τουρκίας, στην επιστροφή μαχητών (αλλοδαπών, σ.σ), στην έναρξη διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε σήμερα στην Εθνοσυνέλευση διευκρινίζοντας ότι αυτά τα σημεία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης των συμπροέδρων της ομάδας του Μινσκ που θα γίνει αύριο στην Μόσχα.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα προσδιορισθεί μελλοντικά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι το καθεστώς (status) του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα ορισθεί μελλοντικά και προς το παρόν διατηρείται το υπάρχων στάτους κβο (status quo).

«Πράγματι, ένα τέτοιο πρόβλημα υπάρχει, το καθεστώς του Καραμπάχ δεν έχει διευθετηθεί τελικά, συμφωνήσαμε στο ότι διατηρείται το status quo (η υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων – σ.σ.), που υπάρχει σήμερα. Το τι θα γίνει περαιτέρω, είναι κάτι που επίκειται να επιλυθεί στο μέλλον, από τους μελλοντικούς ηγέτες, τους συμμετέχοντες μελλοντικά σ αυτή την διαδικασία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε ερωτήματα ΜΜΕ για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η συμφωνία για τον Ναγκόρνο Καραμπάχ δίνει την δυνατότητα να εξομαλυνθεί η κατάσταση μελλοντικά, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, θεωρώντας ότι ο τερματισμός της αιματοχυσίας είναι το κύριο αποτέλεσμα των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις 9 Νοεμβρίου από τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας και της Αρμενίας.

«Το πιο σημαντικό που πετύχαμε είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία» δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποί. «Στην πραγματικότητα νομίζω περισσότεροι», είπε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για κινηματογραφική ταινία, αλλά για τραγωδία η οποία συμβαίνει στην ζωή με συγκεκριμένους ανθρώπους, συγκεκριμένες οικογένειες». «Γι’ αυτό ον λόγο ό τερματισμός της αιματοχυσίας είναι το κύριο αποτέλεσμα», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι δεν κατάλαβε γιατί ο Πασινιάν απέρριψε τους όρους της επιστροφής των αμάχων προσφύγων στην πόλη Σούσα.

Το Αζερμπαϊτζάν μόνο του θα ορίσει, πού συγκεκριμένα στο κυρίαρχο έδαφος του θα εγκατασταθεί το κοινό κέντρο επίβλεψης (της κατάπαυσης του πυρός), δήλωσε ο Ρώσσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το κέντρο θα χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για να ελέγχει την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σε καθεστώς on-line.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση