Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Έκλεψαν σημειωματάρια του Δαρβίνου από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 20:06 Βρετανία: Έκλεψαν σημειωματάρια του Δαρβίνου από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Τα σημειωματάρια δηλώθηκαν ως κλεμμένα δύο δεκαετίες μετά την τελευταία τους εμφάνιση – Ανάμεσά τους και ένα σκίτσο του «δέντρου της ζωής»

Κλοπή δήλωσε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για δύο σημειωματάρια του Καρόλου Δαρβίνου, που εμφανίστηκαν για τελευταία φορά πριν δύο δεκαετίες.

Το προσωπικό της βιβλιοθήκης θεωρούσε ότι τα πολύτιμα έγγραφα βρίσκονταν στα αρχεία και το ζήτημα δεν αναφέρθηκε στην αστυνομία της περιφέρειας μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Πλέον, η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα, ενώ έχει ενημερώσει την Ιντερπόλ.

Η αξία των γραπτών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω της μοναδικής φύσης τους. Ωστόσο θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε πολλές εκατομμύρια στερλίνες, αναφέρει η βιβλιοθήκη.

Τα δύο σημειωματάρια, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου για το Δέντρο της Ζωής του Δαρβίνου το 1837, αφαιρέθηκαν από τα ράφια για να τα φωτογραφήσουν στη σχετική μονάδα της βιβλιοθήκης, όπου η εργασία ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2000.

 

darwin3

Στον έλεγχο ρουτίνας, που έγινε το 2001, διαπιστώθηκε ότι το κουτί στο οποίο είχαν τοποθετηθεί τα σημειωματάρια, δεν είχαν επιστραφεί στη σωστή θέση.

Η διευθύντρια της βιβλιοθήκης από το 2017 Δρ Τζέσικα Γκάρντνερ, υποστήριξε ότι οι προκάτοχοί της θεωρούσαν ότι αυτό που συνέβη ήταν ότι βρισκόταν αλλού τοποθετημένα και έκαναν έρευνες με αυτήν την πεποίθηση.


Ωστόσο, η νέα ομάδα που συγκροτήθηκε κατέληξε σε διαφορετικό συμπέρασμα και ότι χρειάζεται να αναληφθεί δράση. Όπως είπε, τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι τα σημειωματάρια λείπουν, γινόταν στο κτήριο εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες. Στο παρελθόν έγιναν εκτεταμένες αναζητήσεις, ωστόσο πλέον θεωρείται ότι εκλάπησαν. Ήδη, η Γκάρντνερ έχει ενημερώσει για το θέμα την αστυνομία.

Παράλληλα, έχει υπάρξει έκκληση για πληροφόρηση, με τη συνδρομή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής ομάδας για τις τέχνες και τις αρχαιότητες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάτι.

 

darwin2

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έχει πάνω από 210 χιλιόμετρα σε ράφια και περίπου 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα.

Στις αρχές της χρονιάς έγινε λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων σε πολλά σημεία και σε όλο το αρχείο του Δαρβίνου, που διαθέτει 189 κουτιά.

Τα δύο σημειωματάρια έχουν ψηφιοποιηθεί και το περιεχόμενό τους είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά.

Πηγή: protothema.gr