Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκαλεί πάλι το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τίποτα με γλώσσα απειλών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 11:29 Προκαλεί πάλι το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τίποτα με γλώσσα απειλών (φωτο ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τον διάλογο χρησιμοποιώντας δικαιολογίες, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "οι κατηγορίες που εκτόξευσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και η απειλητική γλώσσα του εναντίον της χώρας μας δείχνουν για άλλη μια φορά ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να επιλύσει τα ζητήματα με τη χώρα μας μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας”.

Τουρκία: Μαξιμαλιστικές οι αξιώσεις της Ελλάδας

"Δυστυχώς, η εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει και τα βήματα καλής πρόθεσης που έχει κάνει η Τουρκία στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου από τον Αύγουστο δεν έχουν βρει ανταπόκριση. Κι ενώ η κατάσταση είναι αυτή, ο χαρακτηρισμός των αποφασιστικών μας ενεργειών για προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τ/Κ απέναντι στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας ως ‘προκλητικές’ και παράνομες’ είναι δικαιολογία για αποφυγή του διαλόγου. Η Τουρκία, ανέκαθεν απηύθυνε εκκλήσεις για διάλογο και θα συνεχίσει να απευθύνει”, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνει πως "η Ελλάδα πρέπει πλέον να αντιληφθεί ότι δεν θα καταφέρει να πετύχει κανένα αποτέλεσμα με τη γλώσσα των απειλών και προσπαθώντας να λάβει τη στήριξη της ΕΕ. Πρέπει να σταματήσει να θέτει προϋποθέσεις και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό”.

Δένδιας: Η Τουρκία αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει: "Η Τουρκία, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, διαρκώς εντείνει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών - μελών της ΕΕ".

Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, η Τουρκία "έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής".

"Η Τουρκία κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με την δική μας θετική στάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε", τόνισε.

Μιλώντας στη 16η διαδικτυακή διάσκεψη του Economist για την Κύπρο, ως κεντρικός ομιλητής στη θεματική "Ενεργειακή διπλωματία σε ταραγμένους καιρούς" (Energy diplomacy in turbulent times) ο κ. Δένδιας καυτηρίασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας τονίζοντας ότι είναι υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Αναλυτικότερα, σημείωσε πως η Άγκυρα έχει δημιουργήσει μια "εκρηκτική κατάσταση" στην Ανατολική Μεσόγειο, με διαδοχικές NAVTEX σε περιοχές που υπερκαλύπτονται από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να εκτελεί παράνομες δραστηριότητες, παραβιάζοντας έτσι το Δίκαιο της Θάλασσας, με παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια την οποία η τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974 μετέτρεψε σε φάντασμα.

Με πληροφορίες από sigmalive.com