Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εμβολιασμοί πριν από το τέλος Δεκεμβρίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 12:28 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εμβολιασμοί πριν από το τέλος Δεκεμβρίου

Υπάρχει φως στο βάρος του τούνελ για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (25.11.2020) στο Ευρωκοινοβούλιο είχε… καλά νέα για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε κι ένα μήνυμα προς τα κράτη – μέλη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου».

«Τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν τώρα για τους εμβολιασμούς. Αυτό είναι το εισιτήριο για να βγούμε από την πανδημία» είπε η Ούρσουλ φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι «υπάρχει επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ».

Καλώντας τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να προετοιμαστούν για την έναρξη των εμβολιασμών, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέλυσε ότι «μιλάμε για εκατομμύρια σύριγγες και την ψυχρή αλυσίδα, την οργάνωση των κέντρων εμβολιασμού, την εκπαίδευση του προσωπικού, τα πάντα.

Εν ολίγοις: τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν επιμελητειακά για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων. Επειδή αυτό είναι το εισιτήριό μας για αυτήν την έξοδο από την πανδημία».

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα να μην χαλαρώσουν υπερβολικά γρήγορα τα μέτρα του lockdown και προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί ένα τρίτο κύμα μολύνσεων.

«Ξέρω ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων, μπάρμεν και σερβιτόροι θέλουν να λήξουν οι περιορισμοί. Όμως πρέπει να διδαχθούμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Η υπερβολικά γρήγορη και υπερβολικής έκτασης χαλάρωση δημιουργεί κίνδυνο για ένα τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα», υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιόν απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει σήμερα (25.11.2020) ένα νέο συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία Moderna για την προμήθεια έως 160 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19. Είναι το έκτο συμβόλαιο που συνάπτει η ΕΕ με ένα φαρμακευτικό εργαστήριο για να προπαραγγείλει εμβόλια. Το έχει κάνει ήδη με το σουηδοβρετανικό AstraZeneca και το αμερικανικό Johnson & Johnson, το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech και το γερμανικό CureVac. 

Πηγή: newsit.gr