Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στην Κύπρο - Κλείνουν στις 7 τα εστιατόρια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 15:32 Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στην Κύπρο - Κλείνουν στις 7 τα εστιατόρια

Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα - Δραματική έκκληση του υπουργού Υγείας στους πολίτες: Ζητώ την κατανόηση και την βοήθειά σας.

Νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού στην Κύπρο ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας. Σε εφαρμογή τίθεται απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21.00 και 05.00 ενώ η χώροι εστίασης θα κλείνουν στις 7.

Όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής, η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου του καθολικού lockdown, καθώς πρόκειται για το έσχατο μέτρο αναχαίτισης της πανδημίας , χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι ο ίδιος επιθυμεί να ωραιοποιήσει την εικόνα.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τα έκτακτα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 30/11/2020 (01.00πμ) έως τις 13/12/2020 (μεσάνυχτα) και θα είναι παγκύπρια.

Στις νυχτερινές μετακινήσεις εξαιρείται η μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου, η μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και η διακίνηση κυνηγών προς και εντός μη απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου.

Επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 προσώπων σε οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών, καθώς και ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 πρόσωπα.

Επιτρέπονται επίσης οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων/δείπνων και οποιονδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις, καθώς και τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.

Η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ) με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ΄ οίκον διανομή και take away θα είναι μέχρι τις 19.00, ενώ μετά τις 19.00 επιτρέπεται μόνο κατ΄ οίκον διανομή.

Επιπρόσθετα, επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης στους αερολιμένες.

Οι λιμένες θα λειτουργούν μόνο για εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες. Απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων, ενώ αναστέλλονται και οι προπονήσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις για πρόσωπα κάτω των 18 ετών.

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, ενώ απαγορεύονται και μαζικές οι άλλες εκδηλώσεις, όπως χριστουγεννιάτικα χωριά ή παζάρια.

Ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε ότι αίρεται η απαγόρευση μετακίνησης προσώπων από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, καθώς και μεταξύ των δύο επαρχιών, καθώς και του λιανικού εμπορίου και των πολυκαταστημάτων.

Όπως τόνισε, τέλος, εφόσον η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει, στις 14 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, θα υπάρξει χαλάρωση των εν λόγω μέτρων, κάτι όμως το οποίο ακόμη δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Ο συναγερμός θα λήξει μόνον όταν υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.

Τα νέα από την επιστημονική κοινότητα μάς γεμίζουν αισιοδοξία, ανέφερε, ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. «Όπως γνωρίζετε η Κύπρος έχει μεριμνήσει έγκαιρα για να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες. Αυτές τις μέρες διαμορφώνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε στην Κύπρο, ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στους συνανθρώπους μας που είναι ευάλωτοι, δηλαδή στους χρόνιους ασθενείς μας, στους ηλικιωμένους μας, τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, τους επαγγελματίες υγείας.

Σας απευθύνω θερμή έκκληση. Ζητώ την κατανόηση και την βοήθειά σας. Οι φετινές γιορτές θα είναι πρωτόγνωρες και ίσως θα στερηθούμε αγαπημένα πρόσωπα και πράγματα. Χρειάζεται όμως να μείνουμε προσηλωμένοι στη μεγάλη προσπάθεια να σώσουμε την υγεία μας. Να προφυλάξουμε το Σύστημα Υγείας για να αντέξει για εκείνους που το έχουν ανάγκη. Αυτά τα Χριστούγεννα ας τα χαρίσουμε στους ανθρώπους που αγαπούμε, σε όλους εκείνους που οφείλουμε να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε», κατέληξε ο κ. Ιωάννου

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση