Κορωνοϊός - Βρετανία: Ποιοι εμβολιάζονται πρώτοι από Δευτέρα - Ο πλήρης κατάλογος προτεραιότητας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 15:29 Κορωνοϊός - Βρετανία: Ποιοι εμβολιάζονται πρώτοι από Δευτέρα - Ο πλήρης κατάλογος προτεραιότητας (φωτο Reuters)

Από ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στη Βρετανία.

Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους ανθρώπους στη Βρετανία ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης στη Βρετανία, Γουέι Σεν Λιμ, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η χώρα έδωσε έγκριση για χρήση χορήγησής από την επόμενη εβδομάδα του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech.

Ειδικότερα, ο Γουέι Σεν Λιμ έκανε γνωστό η μεγαλύτερη προτεραιότητα θα δοθεί στους ενοίκους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και θα ακολουθήσουν αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό.

"Η ηλικία είναι με απόσταση ο μόνος πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τον κίνδυνο από την COVID-19", δήλωσε ο καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει επιχειρησιακή ευελιξία όσον αφορά το πού μπορεί να διανεμηθεί πρώτα το εμβόλιο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Daily Mail προτεραιότητα στον κατάλογο της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμούς και Ανοσοποίησης της Βρετανίας έχουν οι εξής ομάδες:

1. Ένοικοι και προσωπικό των οίκων ευγηρίας (γηροκομεία)

2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας

3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω

4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και άτομα που η κλινική τους εικόνα κρίνεται εξαιρετικά ευάλωτη

5. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω

6. Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τίθενται αυτόματα σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας

7. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

8. Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω

Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Αμφιβολίες για την απόφαση της Βρετανίας εξέφρασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ο οποίος τόνισε πως θεωρεί ασφαλέστερες τις περισσότερο μακροχρόνιες διαδικασίες για την έγκριση εμβολίων κατά της πανδημίας.

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δήλωσε σήμερα ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων για τον κορωνοϊό είναι ασφαλέστερες.

Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της Pfizer, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε: "Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας".

Ο EMA πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ' ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία και όπως ανακοίνωσε την Τρίτη θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer.

"Προβληματική η επείγουσα έγκριση για χρήση"

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με Γερμανό ευρωβουλευτή να συνιστά ανοιχτά στα κράτη-μέλη να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας.

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε, μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως "η επείγουσα έγκριση εκ μέρους της Βρετανίας του πειραματικού εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech είναι προβληματική, καθώς έγινε υπερβολικά εσπευσμένα".

"Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο", πρόσθεσε.

Ξεκινούν εμβολιασμοί από Δευτέρα στη Βρετανία

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία μετά το πράσινο φως που δόθηκε στο εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας, "η απόφαση έρχεται μετά από μήνες αυστηρών κλινικών δοκιμών και διεξοδική ανάλυση των δεδομένων από ειδικούς του MHRA που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας".

"Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα", τόνισε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης κάτι που ανέφερε και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον ο οποίος χαρακτήρισε ως "φανταστικό" το γεγονός ότι η Βρετανία ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τζόνσον επεσήμανε ότι "η προστασία από τα εμβόλια τελικά θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να θέσουμε ξανά σε κίνηση την οικονομία”.

Αλμπερτ Μπουρλά: Ιστορική στιγμή για τον αγώνα κατά του κορωνοϊού

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε σχετικά με την έγκριση που έλαβε η Βρετανία για τη χορήγηση του εμβολίου: "Η σημερινή άδεια έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία, σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος στον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε το MHRA για την ικανότητά του να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λάβει έγκαιρα μέτρα για να βοηθήσει στην προστασία των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου"

"Καθώς αναμένουμε περαιτέρω εγκρίσεις, επικεντρωνόμαστε στο να προχωρήσουμε για την ασφαλή παροχή ενός εμβολίου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο. Με χιλιάδες ανθρώπους να μολύνονται καθημερινά, έχει σημασία στη συλλογική κούρσα για να τερματιστεί η καταστροφική πανδημία", πρόσθεσε στη δήλωσή του.

Προετοιμασίες σε κέντρα και νοσοκομεία

Σύμφωνα με αποκλειστικό θέμα της Τelegraph, η Βρετανία έχει ξεκινήσει επείγουσες προετοιμασίες σε συνεργασία με το εθνικό σύστημα υγείας NHS και σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου το Σαββατοκύριακο να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες για τη διανομή του εμβολίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επί ποδός βρίσκονται πέντε μεγάλα νοσοκομεία του Λονδίνου που έχουν καλέσει εθελοντές νοσηλευτές προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση του εμβολίου και των εμβολιασμών που είναι πιθανό να ξεκινήσουν από τις 7 το πρωί της Δευτέρας.

Με τη συνδρομή του στρατού

Η Telegraph αναφέρει ακόμα πως το NHS έχει επισήμως ζητήσει τη συνδρομή στρατιωτών από το Υπουργείο Άμυνας για να διαμορφώσει χώρους σε κέντρα εμβολιασμού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί στον εκθεσιακό χώρο ExCel στο ανατολικό Λονδίνο, το ιπποδρόμιο στο Έπσομ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και το γήπεδο ποδοσφαίρου της Μπρίστολ Σίτι στην ομώνυμη πόλη της δυτικής Αγγλίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάθε πόλη θα έχει το δικό της κέντρο εμβολιασμού, ενώ οι πολίτες θα μπορούν επίσης να εμβολιάζονται πέρα από τα νοσοκομεία και στα γενικά ιατρεία της περιοχής τους, σε φαρμακεία και σε μικρές κλινικές.

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να διατηρηθεί στους -70 βαθμούς Κελσίου

Η εταιρεία Va-Q-tec που ειδικεύεται στην ψυχρή αποθήκευση, θα επεκτείνει σημαντικά τον στόλο των 2.500 εμπορευματοκιβωτίων ενοικίασης της, για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση μεταφοράς εμβολίων κορωνοϊου, τα οποία θα πρέπει να διατηρηθούν σε πολικές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -70 βαθμούς Κελσίου (-94 ° F).

Η γερμανική εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με όλους τους μεγάλους φαρμακευτικούς κατασκευαστές εμβολίων κορωνοϊού, έχει δηλώσει ο CEO της, Joachim Kuhn. Ο Kuhn είπε ότι η εταιρεία θα "επεκτείνει σημαντικά" τον στόλο ενοικίασης εμπορευματοκιβωτίων την επόμενη χρονιά. Δεν διευκρίνισε πόσα επιπλέον εμπορευματοκιβώτια έχουν προγραμματιστεί, αν και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να διπλασιαστεί ο στόλος.

Κατασκευάζει "παθητικά" δοχεία χωρητικότητας έως 5.000 δόσεις, τα οποία χρησιμοποιούν ξηρό πάγο για να διατηρούν το περιεχόμενο σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες για έως και πέντε ή έξι ημέρες, σε αντίθεση με τα "ενεργά" δοχεία που χρησιμοποιούν επίσης ηλεκτρικούς κινητήρες για ψύξη.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA, πρέπει να διατηρηθεί στους -70 βαθμούς Κελσίου, σε περιβάλλον δηλαδή πιο κρύο από ό, τι τα εμβόλια της Moderna Inc και της AstraZeneca PLC.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση