Η ΕΕ αποχαιρετά «έναν μεγάλο Ευρωπαίο»: Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και «το όνειρο μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρώπης»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 12:52 Η ΕΕ αποχαιρετά «έναν μεγάλο Ευρωπαίο»: Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και «το όνειρο μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρώπης»

Ομιλία - φόρος τιμής απόψε στις 9 από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αντίο σε έναν «μεγάλο Ευρωπαίο» απευθύνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τιμώντας τη μνήμη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

«Σήμερα θρηνούμε έναν μεγάλο Ευρωπαίο ο οποίος θα συνεχίσει να μας εμπνέει», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μέσα στην καρδιά του, τα πεπρωμένα της Γαλλίας και της Ευρώπης ήταν στενά συνδεδεμένα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε πως, μαζί με τον Χέλμουτ Σμιτ, τον καγκελάριο της Γερμανίας όταν ήταν πρόεδρος, από το 1974 έως το 1981, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν συγκεκριμενοποίησε «το όνειρο μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρώπης».

«Δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έθεσε τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και συνεπώς του ευρώ», πρόσθεσε.

«Του οφείλουμε πολλά», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ. «Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικοδόμησης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι υπενθύμισε τον ρόλο του ως προέδρου της Σύμβασης για το Μέλλον της Ευρώπης στα πρώτα χρόνια του 2000, όταν «επεδίωξε να προικίσει την ΕΕ μ' ένα Σύνταγμα, το οποίο εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε τόσο».

Το συμβιβαστικό κείμενο, που δόθηκε τον Ιούνιο του 2003 στους ευρωπαίους ηγέτες από τον Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, θα απορριφθεί τελικά με δημοψήφισμα το 2005 στη Γαλλία και την Ολλανδία, μπλοκάροντας τη διαδικασία επικύρωσής του μέσα στην ΕΕ.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε επίσης εκλεγεί ευρωβουλευτης από το 1989 έως το 1993, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Με τον θάνατο του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ενός «μεγάλου Ευρωπαίου», η Γερμανία έχασε έναν «φίλο», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Χαιρετίζοντας τη μνήμη ενός «δημοσίου ανδρός», η Μέρκελ δήλωσε επίσης «ευγνώμων» για «όλες τις ωραίες συνομιλίες» που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε επίσης τη μνήμη του πρώην προέδρου της Γαλλίας υπογραμμίζοντας πως είχε «αποφασιστική επίδραση» στη γαλλογερμανική φιλία.

«Θρηνούμε τον Βαλερί Ζισκαρ ντ' Εστέν. Προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στη γαλλογερμανική φιλία και είχε αποφαστική επίδραση σ' αυτήν, χάρη και στην ιδιαίτερη φιλία του με το Χέλμουτ Σμιτ», καγκελάριο από το 1974 έως το 1982 με τον οποίο ανέπτυξε στενούς δεσμούς, δήλωσε ο Χάικο Μάας προσθέτοντας πως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας «θα μας λείψει ως μεγάλος Γάλλος και μεγάλος Ευρωπαίος»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση