Βρετανία: Την Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό - Απόρρητο σχέδιο για τη μεταφορά των σκευασμάτων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 13:28 Βρετανία: Την Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό - Απόρρητο σχέδιο για τη μεταφορά των σκευασμάτων (φωτο Reuters)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την παραλαβή και διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός του πληθυσμού από την ερχόμενη κιόλας Τρίτη (8/12). Για πολλούς μάλιστα η τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί στη Βρετανία θεωρείται πρόβα για το πως θα γίνει ο μαζικός εμβολιασμός σε όλο τον κόσμο. 

Ο γενικός εμπορικός διευθυντής της BioNTech’s, σύμφωνα με την DailyMail, δήλωσε πως η Βρετανία -η οποία έχει παραγγέλλει 40 εκατομμύρια δόσεις και ευελπιστεί να έχει λάβει τουλάχιστον το ένα τέταρτο μέχρι το τέλος του έτους –  μπορεί να περιμένει περισσότερες παραλαβές την ερχόμενη εβδομάδα. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βρετανίας εκπονεί ένα απόρρητο σχέδιο όσον αφορά τη μεταφορά και την αποθήκευση των εμβολίων πριν αυτά διανεμηθούν στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με DailyMail, τα εμβόλια της Pfizer θα φτάσουν από το εργοστάσιο παραγωγής της φαρμακευτικής εταιρείας στο Βέλγιο στη χώρα μέσω Eurotunnel, και είναι άγνωστο σε ποια φορτηγά βρίσκονται αλλά και πού θα κατευθυνθούν.

Τα εμβόλια θα μεταφερθούν σε ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια για να ελεγχθεί εκ νέου αν είναι ασφαλή προς χρήση και στην συνέχεια να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του σχεδιασμού που αφορά στον συντονισμό της εμβολιαστικής διαδικασίας. 

Τα νοσοκομεία στα οποία υπάρχουν οι προϋποθέσεις συντήρησης των εμβολίων θα λειτουργούν ως κόμβοι μέσω των οποίων οι πρώτοι πολίτες θα λάβουν το εμβόλιο. Όπως μεταδίδει η DailyMail, πενήντα νοσοκομεία είναι ήδη έτοιμα να υποδεχθούν, να διατηρήσουν και να διαθέσουν το εμβόλιο της Pfizer. Τα 13 νοσοκομεία βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία , οκτώ είναι στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, επτά είναι στην ανατολική Αγγλία και Λονδίνο, και μόνο ένα σε καθεμία από τις περιοχές του Γιορκσάιρ στα Βορειοανατολικά της χώρας. 

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται στους -70 ° Κελσίου μέχρι λίγο πριν χρησιμοποιηθεί. Γεγονός που κάνει την αποθήκευσή του ιδιαίτερη γιατί θα πρέπει να ελέγχεται σχολαστικά. Σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους η διανομή θα είναι πιο περίπλοκη από όσο φαντάζονταν. Κι αυτό, γιατί οι ποσότητες των εμβολίων που θα διανέμονται δεν μπορούν να σπάσουν σε λιγότερα από 975 δόσεις την φορά.

Το μεγαλύτερο βάρος της διανομής του εμβολίου της Pfizer το έχει αναλάβει ο βρετανικός στρατός, έχοντας κάνει μία πρόβα τζενεράλε σε ένα από τα πρώτα κέντρα μαζικού εμβολιασμού. Σε άσκηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (2/12) μέλη του προσωπικού και εθελοντές έκαναν άσκηση σε πραγματικές συνθήκες. Οι «ρόλοι» περιελάμβαναν ασθενή που εμφάνιζε ανεπιθύμητες ενέργειες, ασθενή με συμπτώματα κορωνοϊού και ασθενή που δεν ήθελε να κάνει το εμβόλιο. Η επιχείρηση αυτή πήρε το όνομα Πανάκεια και έγινε στο γήπεδο του Μπρίστολ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι σχεδιασμοί της βρετανικής κυβέρνησης άλλαξαν και δεν θα είναι πρώτοι οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας που θα λάβουν το εμβόλιο, αλλά θα προηγηθούν οι υγειονομικοί. Κατά προσέγγιση 7 περιφερειακοί κόμβοι θα χρησιμοποιηθούν για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και οι εμβολιασμοί, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα γίνονται καθημερινά 12 ώρες την ημέρα όλη την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Πηγή φωτογραφιών: Daily Mail και Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση