Forbes: Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 13:57 Forbes: Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος

Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής διαμένουν σε πολιτείες που δεν εισπράττουν φόρο εισοδήματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, μετέφερε την κύρια κατοικία του από την Καλιφόρνια στο Τέξας, σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής -ο Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος και ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς- διαμένουν όλοι τους σε πολιτείες που δεν εισπράττουν φόρο εισοδήματος.

Η κίνηση του Μασκ ήταν αναμενόμενη, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν από φίλους και συνεργάτες του ότι το Τέξας θα γινόταν το επόμενο σπίτι του. Το καλοκαίρι που πέρασε, ο επιχειρηματίας μετέφερε το ίδρυμά του στο Ώστιν του Τέξας.

Ο Μασκ, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 144 δισ. δολάρια, είχε προηγουμένως συγκρουστεί με αξιωματούχους της Καλιφόρνιας για τους περιορισμούς που επέβαλαν στο πλαίσιο της ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού, φτάνοντας μέχρι του σημείου να καταθέσει μήνυση σε βάρος της κομητείας Αλαμήντα τον Μάιο και να απειλήσει ότι θα μεταφέρει την εταιρεία του εκτός πολιτείας αφού δεν επέτρεπαν στο εργοστάσιό της να επαναλειτουργήσει.

Όσον αφορά τους άλλους δύο κυρίους, τον Μπέζος (με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 183,3 δισ. δολαρίων) και τον Γκέιτς (με εκτιμώμενη περιουσία 118,8 δισ. δολαρίων), αμφότεροι διαμένουν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου "γεννήθηκαν” και οι εταιρείες τους. Η Ουάσιγκτον και το Τέξας είναι δύο από τις συνολικά εννέα πολιτείες των ΗΠΑ που δεν εισπράττουν φόρο εισοδήματος. Οι άλλες επτά είναι η Αλάσκα, η Φλόριντα, η Νεβάδα, το Νιου Χάμσαϊρ, η Νότια Ντακότα, το Τενεσί και το Ουαϊόμινγκ.

Το Tax Foundation, ένας κορυφαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, επισημαίνει ότι το Τενεσί και το Νιού Χάμσαϊρ ωστόσο εξακολουθούν να φορολογούν τους τόκους και τα μερίσματα, αν και η τελευταία πολιτεία ωστόσο (Νιού Χάμσαϊρ) προγραμματίζει να καταργήσει και αυτόν τον φόρο το 2025.

Και ο Ντόναλντ Τραμπ μετακόμισε σε φορολογικό "παράδεισο"

Ο Μασκ, πάντως, δεν είναι ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος που μετακόμισε σε φορολογικό "παράδεισο” (όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος). Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέφερε την επίσημη κατοικία του στη Φλόριντα τον Οκτώβριο του 2019, μετά από δεκαετίες διαμονής στον ομώνυμο ουρανοξύστη του στο Μανχάταν. Οι "τιτάνες” Wall Street Καρλ Άικαν και Πολ Σίνγκερ μετέφεραν επίσης τα hedge funds τους sthn ηλιόλουστη πολιτεία (Καλιφόρνια) το 2019 και το 2020, αντίστοιχα.

Με βάση δημόσια αρχεία, το Forbes επιβεβαίωσε ότι ο Άικαν έχει ως τόπο διαμονής το ιδιωτικό νησί Indian Creek κοντά στο Μαϊάμι -όπου ο Τζάρεντ Κούσνερ και η Ιβάνκα Τραμπ σύμφωνα με πληροφορίες αγόρασαν πρόσφατα ένα οικόπεδο έναντι 30 εκατ. δολαρίων- και ως εκ τούτου απαλλάσσεται επίσης από τον πολιτειακό φόρο εισοδήματος. Ο δε Τομ Γκολισάνο, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Paychex, λέει ότι γλιτώνει "13.800 δολάρια την ημέρα" σε φόρους μόνο και μόνο επειδή μετεγκαταστάθηκε από τη Νέα Υόρκη στη Φλόριντα το 2009.

Τέτοιες κινήσεις μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες για τα ταμεία μιας πολιτείας, δεδομένου ειδικά του τεράστιου εισοδήματος που δηλώνουν ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι. Όταν για παράδειγμα ο διαχειριστής hedge fund Ντέιβιντ Τέπερ μετακόμισε από το Νιού Τσέρσι στη Φλόριντα το 2016. η απόφασή του φαίνεται ότι κόστισε στο Νιού Τζέρσι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εσόδων και έφερε τα πάνω κάτω στα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα της πολιτείας, προκαλώντας πονοκέφαλο στους αξιωματούχους της.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Τζον Άρνολντ ήγειρε επίσης ανησυχίες με μια ανάρτησή του στο Twitter το πρωί της Τετάρτης, επισημαίνοντας ότι ο φόρος υπεραξίας ύψους 13,3% της Καλιφόρνια, που είναι ο υψηλότερος της χώρας, ουσιαστικά μηδενίζεται τη στιγμή που μεγαλοεισοδηματίες όπως ο Μασκ απλώς αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πολιτεία για άλλες περιοχές με χαμηλότερη φορολογία.

"Είναι πολύ πιθανό [η Καλιφόρνια] να βρίσκεται στη λάθος πλευρά της καμπύλης Laffer", έγραψε ο Άρνολντ στο Twitter, αναφερόμενος στην οικονομική θεωρία που υποστηρίζει ότι τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν εάν οι κυβερνήσεις θεσπίσουν πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και μπορούν να αυξηθούν εάν οι συντελεστές αυτοί μειωθούν. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Άρνολντ ζει στο Τέξας, όπου -όπως μαντέψατε- δεν καταβάλει φόρο εισοδήματος.

Πηγή: Capital.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση