«Θρίαμβος»! Τι δείχνουν τα πλήρη επιστημονικά αποτελέσματα για το εμβόλιο της Pfizer

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 21:06 «Θρίαμβος»! Τι δείχνουν τα πλήρη επιστημονικά αποτελέσματα για το εμβόλιο της Pfizer ΦΩΤΟ Reuters

Τα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από την αμερικανογερμανική συμμαχία Pfizer – BioNTech, δημοσιεύθηκαν σήμερα στην New England Journal of Medicine, την πλέον έγκυρη ιατρική επιθεώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο κύριο άρθρο της η επιθεώρηση κάνει λόγο για «θρίαμβο».

Ταυτόχρονα, επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία έχει συγκληθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) άρχισε σήμερα την δημόσια εξέταση των δεδομένων του εμβολίου, με σκοπό να εισηγηθεί ή όχι την αδειοδότηση και την κυκλοφορία του.

Η σημερινή δημοσίευση επιβεβαιώνει την πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα: τα άτομα που εμβολιάσθηκαν είχαν 95% μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από Covid-19 και η αποτελεσματικότητα ήταν η ίδια ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνότητας, βάρους ή παρουσίας παθολογιών.

Η μελέτη επιβεβαιώνει την ασφάλεια του εμβολίου. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως πόνος γύρω από το σημείο της ένεσης, κούραση ή πονοκέφαλος είναι συχνές, αλλά κανένα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας δεν εμφανίσθηκε στις κλινικές δοκιμές, στην οποία συμμετείχαν 44.000 άτομα, το ήμισυ των οποίων έλαβε το εμβόλιο και το άλλο ήμισυ placebo.

Η επικύρωση από επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Pfizer και του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων FDA αποτελεί επιπλέον επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των δοκιμών και αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο επιστημονικής επικύρωσης.

Στο κύριο άρθρο τους, δύο στελέχη της New England Journal of Medicine επισημαίνουν «δευτερεύοντα προβλήματα» στα δεδομένα, κυρίως τον άγνωστο παράγοντα που αποτελεί η ικανότητα του εμβολίου να προλάβει τις ασυμπτωματικές μορφές της νόσου.

Αλλά συμπεραίνουν: «Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι αρκετά εντυπωσιακά για να είναι έγκυρα σε οποιαδήποτε ανάλυση. Πρόκειται για θρίαμβο»

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση