Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Οι εμβολιασμοί αρχίζουν Δευτέρα ή Τρίτη - Αναμένεται έκτακτη έγκριση το Σάββατο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 16:31 Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Οι εμβολιασμοί αρχίζουν Δευτέρα ή Τρίτη - Αναμένεται έκτακτη έγκριση το Σάββατο (φωτο Reuters)

Κοντά στην έναρξη του εμβολιασμού οι ΗΠΑ - Ξεκινά σε λίγες μέρες - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι.

Ο αυξανόμενος αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ έχει μετριάσει τον ενθουσιασμό για το επερχόμενο εμβόλιο COVID-19, ακόμη και με ταχεία διάθεση των εμβολιασμών οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Reuters άλλοι 2.902 θάνατοι στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν την Πέμπτη, μια ημέρα μετά το ρεκόρ θλιβερό ρεκόρ των 3.253 ανθρώπων που έχασαν τη μάχη, ένας ρυθμός που προβλέπεται να συνεχιστεί για τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες έως ότου το εμβόλιο μπορεί να διατεθεί ευρέως.

"Πιθανώς για τις επόμενες 60 έως 90 ημέρες, θα έχουμε περισσότερους θανάτους την ημέρα από ό, τι στις 9/11 ή στο Περλ Χάρμπορ", σχολίασε ο Δρ Robert Redfield, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων την Πέμπτη.

"Η πραγματικότητα είναι ότι η έγκριση εμβολίων αυτήν την εβδομάδα δεν θα επηρεάσει πραγματικά, νομίζω, για τις επόμενες 60 ημέρες", δήλωσε ο Redfield.

Οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της χορήγησης άδειας έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο της Pfizer και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εκκίνηση του εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναμένεται να εκδώσει έκτακτη άδεια για το εμβόλιο της Pfizer το προσεχές Σάββατο.

Με βάση το Reuters την Πέμπτη, ομάδα εξωτερικών συμβούλων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων ψήφισε συντριπτικά για να υποστηρίξει την επείγουσα χρήση του εμβολίου κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την Pfizer με τον γερμανό συνεργάτη της BioNTech.

Το FDA δήλωσε την Παρασκευή ότι θα λειτουργήσει γρήγορα για την έγκριση.

Ο Γραμματέας Υγείας Alex Azar είπε στην ABC News ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αρχίσουν να εμβολιάζονται από τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν ήδη εγκρίνει το εμβόλιο Pfizer και η συμβουλευτική επιτροπή των ΗΠΑ πρόκειται να επανεξετάσει ένα δεύτερο εμβόλιο, από την Moderna Inc., την επόμενη εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως και οι κάτοικοι γηροκομείων θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν τις πρώτες δόσεις, αλλά μια ευρύτερη ανάπτυξη αντιμετωπίζει σημαντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις για την επίτευξη του στόχου του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden να εμβολιάσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους εντός 100 ημερών από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

Για να επισπεύσει την παράδοση, η United Parcel Service και η FedEx Corp υποσχέθηκε να δώσει δόσεις εμβολίου με υψηλότερη προτεραιότητα από τα χριστουγεννιάτικα δώρα.

Το 61% λέει ότι είναι ανοιχτό στον εμβολιασμό

Στη συνέχεια, υπάρχει ο αμερικανικός σκεπτικισμός σχετικά με τα εμβόλια, με μόνο το 61% να λέει ότι είναι ανοιχτοί για εμβολιασμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos.

Επιπλέον, οι γυναίκες στην Αμερική οι οποίες παραδοσιακά λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις περί υγειονομικής περίθαλψης στις οικογένειές τους, είναι πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες, καθώς η έρευνα έδειξε ότι το 35% "δεν είχε πολύ" ή "καθόλου" ενδιαφέρον να κάνει το εμβόλιο.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Anthony Fauci, έχουν πει ότι οποιοδήποτε εμβόλιο που έχει εγκριθεί από το FDA θα είναι ασφαλές, αλλά αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τη Βρετανία μετά από τα δύο άτομα που υπέστησαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο, γνωστό ως αναφυλαξία.

Θα εμβολιαστούν πρώτοι οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι των γηροκομείων.

Υπενθυμίζεται πως ανεξάρτητη επιτροπή συνέστησε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού. Θα εμβολιαστούν πρώτοι οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι των γηροκομείων.

Oπως αναμενόταν, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έλαβε τη σύσταση για την τελική έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού.

Με ψήφους 17-4 υπέρ και μία αποχή, η ανεξάρτητη επιτροπή έδωσε την τελική έγκρισή της αφού αποφάνθηκε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για χρήση σε άτομα από 16 ετών και άνω.

Η Επιτροπή θα λάβει την τελική, τυπική απόφαση σε λίγες μέρες έτσι ώστε να αρχίσουν άμεσα οι εμβολιασμοί πρώτα στους υγειονομικούς της χώρας και των ηλικιωμένων που ζουν στα γηροκομεία. Στο ευρύ κοινό ο εμβολιασμός θα επεκταθεί την άνοιξη, σύμφωνα με το σχέδιο.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από τον ιό καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 300.000 Αμερικανοί.

Δεν υπάρχει πρακτικά αμφιβολία ότι η ανοσοποίηση θα αρχίσει στις ΗΠΑ από την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιτροπή συζήτησε διεξοδικά τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης - αναφυλαξίας - στο εμβόλιο αυτό, έπειτα από δύο τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο στις ΗΠΑ θα συνοδεύεται από μια προειδοποίηση, τόνισε η Δρ. Μάριον Γκρούμπερ του FDA: θα αντενδείκνυται η χρήση του σε ανθρώπους που έχουν αλλεργίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Πάντως ο Πολ Όφιτ, μέλος της επιτροπής, τόνισε την ανάγκη να καθησυχαστούν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα αυγά και στα φιστίκια.

Το εμβόλιο σε δύο δόσεις κρίνεται ασφαλές, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, και αποτελεσματικό κατά 95% εναντίον του κορωνοϊού.

Η πρώτη δόση μοιάζει να αρχίζει να προστατεύει έπειτα από δέκα ημέρες, αλλά λιγότερο αποτελεσματικά από ότι μετά τη δεύτερη, τρεις εβδομάδες αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση