Μετάλλαξη κορωνοϊού: Πέντε πτήσεις σήμερα από Μεγάλη Βρετανία - Τεστ και καραντίνα για όλους τους επιβάτες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 10:56 Μετάλλαξη κορωνοϊού: Πέντε πτήσεις σήμερα από Μεγάλη Βρετανία - Τεστ και καραντίνα για όλους τους επιβάτες

Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει.

Εκτεταμένα μέτρα που περιλαμβάνουν rapid test με την άφιξη στο αεροδρόμιο, 10ήμερο κατ’ οίκον περιορισμό κι εν συνεχεία εκ νέου τεστ με την πάροδο του 10ημέρου ακολουθούνται από σήμερα το πρωί στις 6.00 για όσους ταξιδιώτες έρχονται από το Λονδίνο, με την Ελλάδα να κρατά επί του παρόντος «ανοικτό» τον αεροδιάδρομο από τη βρετανική πρωτεύουσα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη από χθες το πρωί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε αυξήσει την προληπτική καραντίνα για τους εισερχομένους από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 ημέρες, ωστόσο εν συνεχεία, αργότερα μέσα στην ημέρα, κρίθηκε απαραίτητη η επαύξηση των μέτρων με την αντίστοιχη αναθεώρηση της αεροπορικής οδηγίας και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Έστω κι αν για πρώτη φορά φέτος τα δρομολόγια από τη βρετανική πρωτεύουσα είναι με μειωμένες συχνότητες λόγω της πανδημίας, σήμερα αναμένονται από το απόγευμα πέντε πτήσεις από ισάριθμες αεροπορικές και συγκεκριμένα από Aegean, British Airways, Ryanair, Wizz Air και Εasyjet. Οι αφίξεις χθες αφορούσαν επτά πτήσεις από το Λονδίνο από τις ίδιες αεροπορικές, για τις οποίες ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Πάντως, ακριβώς τα αυξημένα μέτρα φαίνεται ότι έχουν αποθαρρύνει και τους Ελληνες της βρετανικής πρωτεύουσας να επιστρέψουν για την περίοδο των εορτών στη χώρα, αν ληφθεί υπόψη ότι από το περασμένο Σάββατο- οπότε και έγιναν οι ανακοινώσεις για την πανδημία από τον Μπόρις Τζόνσον- υπήρξε μεν αύξηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ωστόσο τα αεροπλάνα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι γεμάτα και ακόμη και τώρα, όσοι θέλουν, μπορούν να βρουν εισιτήρια.

Οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν ανάλογα τις αποφάσεις. Η χθεσινή (21/12) αεροπορική οδηγία από την ΥΠΑ για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύει από σήμερα Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο (10) υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού.

Επίσης συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό  συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών από το Ην. Βασίλειο να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF προκειμένου να εισέρθουν στην Ελληνική Επικράτεια.   
Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση