Τσαβούσογλου: Στην Ανατολική Μεσόγειο δείξαμε πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς εμάς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 10:47 Τσαβούσογλου: Στην Ανατολική Μεσόγειο δείξαμε πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς εμάς

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την επιθυμία της χώρας του για λύση δυο κρατών στο Κυπριακό - Τι είπε για τις σχέσεις Τουρκίας - Γαλλίας και για τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε το πρωί της Τετάρτης τον απολογισμό της παρουσίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο το 2020.

Στις δηλώσεις του, ανέφερε πως «το 2020 η προτεραιότητά μας ήταν η διπλωματία, ωστόσο κατεβήκαμε και στο πεδίο της μάχης, όταν αυτή δεν μπορούσε να δώσει λύσεις. Έτσι, ανοίξαμε ξανά τον δρόμο για τον διάλογο».

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε: «Δείξαμε σε όλους πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς. Τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί είδαν τι μπορούμε να κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι την επόμενη χρονιά να δημιουργήσουμε ένα περισσότερο θετικπό περιβάλλον στις σχέσεις με την ΕΕ, οι οποίες είχαν τα πάνω και τα κάτω τους».

Για το Κυπριακό, είπε: «Θέλουμε μόνιμη λύση, αυτή είναι η επιθυμία μας. Οι εκλογές στα κατεχόμενα έδειξαν την επιθυμία για λύση δυο κρατών. Και αυτό το είχε ζητήσει τα προηγούμενα χρόνια και η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων. Το βασικό μας θέμα είναι πως οι συνομιλητές μας δεν είναι ειλικρινείς».

Για τις σχέσεις Τουρκίας - Γαλλίας είπε: «Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων, θέλουμε να κάνουμε αμοιβαία βήματα προς αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα. Αν η Γαλλία είναι ειλικρινής, τότε θα τα καταφέρουμε. Είναι αδύνατο να παραμείνουμε σιωπηλοί σε ενέργειες και δηλώσεις της Γαλλίας εναντίον μας».

Για το θέμα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ανέφερε: «Έχουμε δημιουργήσει μια κοινή ομάδα διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για τους S-400. Οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Μετά την επιβολή κυρώσεων, δεχτήκαμε μια πρόταση να συνεργαστούμε και την αποδεχτήκαμε. Οι κυρώσεις αποτελούν λανθασμένη απόφαση και δεν ταιριάζουν με το πνεύμα συνεργασίας».

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση