Οργή Ερντογάν για την εφημερίδα "Sözcü" - Χαρακτήρισε "αρνητική εξέλιξη" τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 19:56 Οργή Ερντογάν για την εφημερίδα "Sözcü" - Χαρακτήρισε "αρνητική εξέλιξη" τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί

"Κανείς δεν πρέπει να ξοδεύει χρήματα για να την αγοράζει" είπε για την εφημερίδα ο Ερντογάν - Τι έγραψε η "Sözcü" για την Αγία Σοφία

Ως ένα από τα αρνητικά γεγονότα του 2020 χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί η τουρκική εφημερίδα "Sözcü", προκαλώντας την οργή του Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα έκανε θέμα με τις αρνητικές εξελίξεις του περασμένου έτους. Για τον μήνα Ιούλιο, η εφημερίδα επέλεξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, γράφοντας: "Το τζαμί της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο λειτουργούσε ως μουσείο εδώ και χρόνια, άνοιξε για λατρεία ύστερα από 86 χρόνια. Ο κόσμος αντέδρασε".

Οργή Ερντογάν για την εφημερίδα "Sözcü" - Χαρακτήρισε "αρνητική εξέλιξη" τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί

Έτσι, μετά την προσευχή ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για αυτό το δημοσίευμα από δημοσιογράφους. "Δεν διαβάζω αυτή την εφημερίδα. Κανείς δεν πρέπει να ξοδεύει χρήματα για να την αγοράζει. Η Αγία Σοφία ήταν το στέμμα του 2020", είπε μπροστά στις κάμερες ο Ερντογάν.

Συνέχεια στο θέμα έδωσε αργότερα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε πως αυτοί που αντιδρούν για την Αγιά Σοφιά βρίσκονται σε πόλεμο με οτιδήποτε ανήκει στο έθνος μας και τόνισε πως η λειτουργία του μνημείου ως τζαμί έδωσε χαρά στον λαό της Τουρκίας.

Τα "γύρισε" η εφημερίδα

Σήμερα, η Sozcu απάντησε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως "ο σκοπός μας δεν ήταν να κάνουμε κριτική στο άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς, αλλά να υπενθυμίσουμε πως ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε τη χρονιά".

Η εφημερίδα Sozcu με έδρα την Κωνσταντινούπολη, κυκλοφορεί από το 2007. Είναι σφόδρα επικριτική στον Ερντογάν και τον Μάιου του 2017 είχαν συλληφθεί τρία στελέχη της από τις Αρχές. Τότε στην Τουρκία κυκλοφόρησε με 20 λευκές σελίδας, στην Ευρώπη με 10.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε ξανακυκλοφορήσει με κενές τις σελίδες γνώμης, διαμαρτυρόμενη έτσι για την αντιμετώπιση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Sözcü, λόγω της αντιπολιτευτικής της στάσης, βρέθηκε το 2015 57 φορές στα δικαστήρια, ενώ κατατέθηκαν εναντίον της 67 μηνύσεις.

"Πυρά" στην αντιπολίτευση για την ισλαμική μαντίλα

Ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε την πρώτη προσευχή για το 2021 στην Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Ηurriyet, απαντώντας στην κριτική του πολιτικού του αντιπάλου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Fikri Sağlar, έκανε λόγο για "φασιστική" αντίληψη του κόμματος του κόμματος που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και ηγείται τώρα ο Κεμάλ Κιλισντάρογλου το οποίο δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην σύγχρονη εποχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για τη χρήση μαντίλας στην δημόσια ζωή είπε χαρακτηριστικά:

"Το να βάζεις μαντίλα σε μοντέλα βιτρίνας σε ορισμένα μέρη για να πάρεις ψήφους δεν εξαπατά πλέον κανέναν. Εκείνες οι μέρες πέρασαν. Έχουμε πολλές γυναίκες με μαντίλα στο Κοινοβούλιο. Κύριε Φίκρι δεν τα βλέπετε αυτά; Θα προχωρήσουμε πολύ, αλλά είστε ξεπερασμένοι. Ο κ. Κεμάλ δεν μπορεί να πει τίποτα", είπε αναφερόμενος στον Κεμάλ Κιλισντάρογλου.

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση