Εργαζόμενοι της Google δημιούργησαν συνδικάτο για πρώτη φορά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 19:21 Εργαζόμενοι της Google δημιούργησαν συνδικάτο για πρώτη φορά

Η Ένωση Εργαζομένων στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα μέλη εργάζονται με δίκαιους μισθούς, χωρίς το φόβο εκμετάλλευσης, αντιποίνων και διακριτικής μεταχείρισης.

Περισσότεροι από 225 εργαζόμενοι της Google στις ΗΠΑ δημιούργησαν συνδικάτο, όπως ανακοίνωσαν με άρθρο τους στους Times της Νέας Υόρκης οι εκλεγέντες στην ηγεσία του συνδικάτου.

"Η Ένωση Εργαζομένων της Alphabet στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα μέλη εργάζονται με δίκαιους μισθούς, χωρίς το φόβο της εκμετάλλευσης, των αντιποίνων και της διακριτικής μεταχείρισης" αναφέρεται το άρθρο.

Η Alphabet αποτελεί τον μητρικός όμιλο της Google. Η Ένωση Εργαζομένων της Alphabet αποτελεί νομικά "ένωση μειοψηφίας", καθώς εκπροσωπεί ένα πολύ μικρό μέρος των 260.000 εργαζομένων της Alphabet, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να διαπραγματεύεται τις συμβάσεις εργασίας.

Η δημιουργία της Ένωσης, η οποία οργανώθηκε κατά το τελευταίο έτος αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, η οποία παραδοσιακά αντιτίθεται στο συνδικαλισμό.

Όπως ανέφερε η Τσούι Σο, μηχανικός της Google και αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης, ο νέος συνδικαλιστικός φορέας θα λειτουργήσει ως μέσο άσκησης πίεσης στη διοίκηση, όχι μόνο για εργασιακά θέματα αλλά και για ζητήματα ηθικής.

Το άρθρο των επικεφαλής του συνδικάτου αναφέρεται εκτενώς στη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν την 1η Νοεμβρίου 2018 περίπου 20.000 εργαζόμενοι της Alphabet, αντιδρώντας στα μπόνους που δόθηκαν σε στελέχη τα οποία είχαν κατηγορηθεί για διακρίσεις και σεξουαλική παρενόχληση.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι, λόγω της αντίδρασης των εργαζομένων, η Google ματαίωσε μια συνεργασία της εταιρείας με το αμερικανικό Πεντάγωνο στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ένα σχέδιο για δημιουργία μηχανής αναζήτησης που λογοκρίνει τα αποτελέσματα στην αγορά της Κίνας.

πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση