ΗΠΑ: Επίσημα πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 11:02 ΗΠΑ: Επίσημα πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν

Επικυρώθηκε το αποτέλεσμα από τη Γερουσία - Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να απαλλαγούν από τον Τραμπ πριν τις 20 Ιανουαρίου - Τι προβλέπουν τα σενάρια της επίκλησης της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος και της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου.

Και επίσημα πλέον, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού η Γερουσία επικύρωσε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020. 

Μετά τις πρωτοφανείς ταραχές που ξέσπασαν χθες στην Ουάσινγκτον και την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές επικύρωσαν το αποτέλεσμα, με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της χώρας, Μάικ Πενς, να ανακοινώνει πριν λίγο την απόφαση. 

Δείτε live:

 

Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να απαλλαγούν από τον Τραμπ πριν τις 20 Ιανουαρίου

Η εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του προέδρου Ντονάλντ Τραμπ χθες οδήγησε σε αιτήματα από κάποιους νομοθέτες για απομάκρυνση του από τη θέση του πριν από την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Οι χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν αφού ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ, που έχει αρνηθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, απευθύνθηκε σε χιλιάδες διαδηλωτές και επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι του έκλεψαν τις εκλογές.

Βίντεο: Η ομιλία Τραμπ

 

 

Υπάρχουν δύο τρόποι για να απομακρυνθεί ένας πρόεδρος από τη θέση του: η επίκληση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος και η παραπομπή του ακολουθούμενη από μια καταδίκη στη Γερουσία. Και στα δύο αυτά σενάρια, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας έως την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Πηγή με γνώση της προσπάθειάς αυτής δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες αρχικές συζητήσεις μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των συμμάχων του Τραμπ για να επίκληση της 25ης Τροπολογίας.

Δήλωση Τραμπ προς εισβολείς: Επιστρέψτε σπίτια σας

 

 

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση