Εισβολή στο Καπιτώλιο: «Τραυματισμένες» οι ΗΠΑ - Οι 100 εισβολείς, η απειλή Τραμπ και η «βροχή» παραιτήσεων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 09:49 Εισβολή στο Καπιτώλιο: «Τραυματισμένες» οι ΗΠΑ - Οι 100 εισβολείς, η απειλή Τραμπ και η «βροχή» παραιτήσεων

Όλο και περισσότεροι ζητούν την άμεση καθαίρεση Τραμπ.

Όσο καταλαγιάζει το σοκ των πρωτοφανών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν στην Ουάσιγκτον, με αποκορύφωμα την εισβολή στο Καπιτώλιο, όλο και εντείνονται οι φωνές που ζητούν την άμεση καθαίρεση του απερχόμενου προέδρου. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανήκει σε εκείνους που ζητούν την άμεση αποπομπή του, μέσω της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος.

«Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενθάρρυνε μια ένοπλη εξέγερση εναντίον της Αμερικής», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ επικίνδυνος» και δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι στον Λευκό Οίκο. Στο πλευρό της και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ο οποίος ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία.

Όπως είναι φυσικό, οι Δημοκρατικοί είναι εκείνοι που ηγούνται της προσπάθειας. Όσο περνάνε οι ώρες, όμως, όλο και αυξάνονται και οι Ρεπουμπλικανοί που γυρνάνε την πλάτη τους στον Τραμπ, αντιμετωπίζοντας την απομάκρυνσή του ως ένα βήμα προς την εξυγίανση του κόμματός τους. Στο παιχνίδι έχουν μπει και οικονομικοί παράγοντες, αλλά και δημοφιλείς καλλιτέχνες.

Το κλίμα αποτυπώνεται σε αρκετά αμερικανικά μίντια, με χαρακτηριστικό το πρώτο θέμα της Washington Post: «Ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας». Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «απέδειξε πως αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία και πρέπει να απομακρυνθεί».

Παράλληλα συνεχίζονται οι παραιτήσεις αξιωματούχων. Μεταξύ αυτών, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο Ματ Πότινγκερ, αλλά και μέλη του επιτελείου του ζεύγους Τραμπ. Ο απερχόμενος πρόεδρος, πάντως, αν και για μία ακόμα φορά αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα, για πρώτη φορά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου. Λίγο νωρίτερα, η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές είχε πιστοποιηθεί επισήμως και από το Κογκρέσο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Πλέον, από το πλούσιο οπτικό υλικό έχουν εντοπιστεί τα 100 άτομα που εισήλθαν στο Καπιτώλιο, ενώ όλο και περισσότερες πληροφορίες βγαίνουν στα Μίντια για την ζωή, την πολιτική τους δράση και τις ακραίες εμφανίσεις που κάποιοι εξ αυτών έκαναν κατά τη διάρκεια των ταραχών. Εντωμεταξύ, συνεχίζεται και η αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την εισβολή. Γερουσιαστές καταγγέλλουν δολιοφθορές, αλλά και κλοπές στα γραφεία τους.

Στη δημοσιότητα δίνονται και λεπτομέρειες για τα τέσσερα θύματα. Το πρώτο εξ αυτών είναι μία γυναίκα, η οποία έχασε την ζωή της από πυροβολισμό στο στήθος. Η Άσλι Μπάμπιτ υπηρετούσε την Πολεμική Αεροπορία για 14 χρόνια. Ήταν παντρεμένη, ζούσε στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο στη νότια Καλιφόρνια και υποστήριζε σθεναρά τον πρόεδρο Τραμπ.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των εισβολέων, χαρακτηρίζοντάς τους «εγχώριους τρομοκράτες», ενώ σημείωσε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν μια από τις σκοτεινότερες στην ιστορία του αμερικανικού έθνους.

Τραμπ: «Θέλω να διασφαλίσω την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου»

Για ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, μια ημέρα μετά την επικύρωση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών από το Κογκρέσο, στον απόηχο της εισβολής στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στο πρώτο του βίντεο μετά το χάος που προκλήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον με ευθύνη του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με την εισβολή στον Καπιτώλιο. Όπως όλοι οι Αμερικανοί είμαι εξοργισμένος από τη βία. Διέταξα την εθνοφρουρά να προστατέψει το Καπιτώλιο και ειδικές δυνάμεις ώστε να αποτρέψουν τους εισβολείς. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα κράτος του Νόμου και της Τάξης. Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας και καταστροφής, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε την χώρα μας. Αυτοι που παραβιάσαν τους Νόμους πρέπει να τιμωρηθούν. Περάσαμε από μια έντονη εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι επίσης έντονα. Όμως τώρα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία.

Μοναδικός μου στόχος ήταν να διασφαλίσω την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Πιστεύω ακόμα ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τους εκλογικούς μας νόμους. Στις 20 Ιανουαρίου θα γίνει η μετάβαση της εξουσίας και οφείλω να διασφαλίσω πως αυτό θα γινεί ομαλά. Είναι καιρός να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να συμφιλιωθούμε.

Το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της πανδημίας που στέρησε χιλιάδες ζωές, περιόρισε εκατομμύρια στα σπίτια τους, κατέστρεψε την οικονομία μας και αφαίρεσε ζωές. Η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για να νικήσουμε την πανδημία.

Πρέπει να δώσουμε βάση στις κοινωνικές αξίες, τον πατριωτισμό, τις κοινότητες, την κοινωνία, την οικογένεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της αφοσίωσης που μας ενώνει ως μία οικογένεια. Το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά ξέρω επίσης να ξέρετε ότι εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ».

Σχεδιάζει να δώσει Προεδρική χάρη στον εαυτό

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί κατά τη διάρκεια συζητήσεων με συνεργάτες του τις τελευταίες εβδομάδες στο ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Πέμπτη.

Την ίδια πληροφορία δημοσίευσε νωρίτερα χθες η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη δύο πηγές, τις οποίες επίσης δεν κατονόμασε.

Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για πολύ ασυνήθιστη χρήση αυτού του προνομίου του Τραμπ, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 και θα παραδώσει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία. του ο Ντόναλντ Τραμπ

Επίθεση Μπάιντεν στον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο: «Ήταν ένα χάος από εγχώριους τρομοκράτες»

Θέση για τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στην Ουάσινγκτον με την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε Αμερικανών μεταξύ των οποίων και ενός αστυνομικού πήρε ο Τζο Μπαιντεν.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος χαρακτήρισε τους εισβολείς εγχώριους τρομοκράτες τονίζοντας πως με τα όσα είχε δείξει ο Τραμπ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περιφρονώντας τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, δεν του προκάλεσε εντύπωση η χθεσινή επίθεση στην «Ακρόπολη της Δημοκρατίας».

«Χθες κατά την άποψή μου ήταν μια από τις πιο μαύρες μέρες στην ιστορία του Έθνους. Μια απροσδιόριστη επίθεση στη Δημοκρατία μας. Μια επίθεση στην κυριολεξία στην Ακρόπολη της Ελευθερίας, στο ίδιο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια επίθεση στον κανόνα δικαίου. Μια προσβολή στις ιερές αμερικανικές αρχές και στην επικύρωση της βούλησης των ανθρώπων να επιλέξουν την κυβέρνηση που θέλουν να τους καθοδηγήσει. Όλοι μας πενθούμε για τις απώλειες.

Αυτό όμως που έγινε χθες δεν ηταν τίμιο, δεν ήταν διαδήλωση, ήταν χάος. Αυτοί δεν ήταν διαδηλωτές. Ήταν ενας οχλος από ταραξίες, αντάρτες, εγχώριοι τρομοκράτες. Και δεν μπορούμε να πούμε πως δεν το περιμέναμε να συμβεί. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια είχαμε έναν Πρόεδρο που περιφρόνησε τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα μας.

Εξαπέλυσε μια επίθεση στη Δημοκρατία από την αρχή και χθες ήταν το αποκορύφωμα της αδυσώπητης επίθεσης»

Πηγή: ptotothema.gr
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση