Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για την παραπομπή Τραμπ- "Πρέπει να φύγει" διαμηνύει η Πελόζι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 22:44 ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για την παραπομπή Τραμπ- "Πρέπει να φύγει" διαμηνύει η Πελόζι

Αντίστροφα μετρά το Κογκρέσο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητά να καταστεί ο Τραμπ υπόλογος για την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.

Προχωρά στο Κογκρέσο η διαδικασία για την ψήφιση της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ από το ανώτατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θα εγκαταλείψει έτσι κι αλλιώς στις 20 Ιανουαρίου. H Βουλή των Αντιπροσώπων –εν μέσω φόβου για νέες ταραχές– έχει συγκληθεί προκειμένου να συζητήσει το άρθρο παραπομπής για «υποκίνηση εξέγερσης» που οδήγησε τους οπαδούς του στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ψηφοφορία (η οποία προγραμματίζεται για τις 22:00 ώρα Ελλάδος), μετά τη συζήτηση, αναμένεται να περάσει με έναν μικρό αλλά σημαντικό αριθμό Ρεπουμπλικανών να συντάσσονται με τους Δημοκρατικούς για να κατηγορήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά στη θητεία του.

Αυτό θα τον καθιστούσε ως τον πρώτο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ που γίνεται απόπειρα απομάκρυνσης του από το αξίωμα δύο φορές.

Η ψήφος της πλειοψηφίας του Σώματος για προσβολή θα πυροδοτούσε δίκη στη Γερουσία που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν μια τέτοια δίκη θα διεξαχθεί εγκαίρως, προκειμένου να εκδιώξει τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Πελόζι: "Ο Τραμπ συνιστά προφανή και άμεσο κίνδυνο"

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και «πρέπει να φύγει», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κατά την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

«Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε η Πελόζι, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.

«Πρέπει να φύγει. Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε», τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, η Βουλή, με ψήφους 221 υπέρ έναντι 203 κατά, ενέκρινε την πρόταση να συζητηθεί σήμερα η παραπομπή του Τραμπ. Θα ακολουθήσει αργότερα νέα ψηφοφορία επί του κατηγορητηρίου.

Ρεπουμπλικάνοι: "Ο Τραμπ φέρει ευθύνη αλλά θα ήταν λάθος η παραπομπή"

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Καπιτώλιο, εκτίμησε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τασσόμενος όμως ταυτόχρονα κατά της παραπομπής του.

«Ο πρόεδρος φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Κογκρέσο από τον όχλο των ταραξιών» είπε ο Κέβιν Μακάρθι, στενός σύμμαχος του Τραμπ ο οποίος είχε υιοθετήσει και επαναλάμβανε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Θα έπρεπε να έχει αποκηρύξει αμέσως τον όχλο, όταν είδε τι εκτυλισσόταν», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μακάρθι είπε ότι «θα ήταν λάθος» να παραπεμφθεί ο Τραμπ τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του.

Στο μεταξύ, και έκτος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Νταν Νιουχάους, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Τραμπ. Ο πρόεδρος «δεν καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, ούτε κάλεσε ενισχύσεις όταν οι αστυνομικοί μας (σ.σ. του Καπιτωλίου) κατατροπώθηκαν. Η χώρα μας χρειαζόταν έναν ηγέτη και ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να τηρήσει τον όρκο του», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νιουχάους, ο οποίος εκλέγεται στην Πολιτεία Ουάσινγκτον.

Η Γερουσία δεν θα συγκληθεί αυτήν την εβδομάδα

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο Twitter.

Οι Δημοκρατικοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τους στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, πίεζαν τον Μακόνελ να συμφωνήσει να συγκαλέσει νωρίτερα το Σώμα. Νωρίτερα, μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Γερουσία έχει ήδη προγραμματίσει για την Παρασκευή μια τυπική συνεδρίαση (pro forma), που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και στην οποία είναι παρόντες ελάχιστοι γερουσιαστές.

Επί ποδός η Εθνοφρουρά

Η Εθνοφρουρά παρακολουθεί στενά επί 24ώρου βάσης το αμερικανικό Καπιτώλιο, μετά τις βίαιες ταραχές της περασμένης εβδομάδας και μέλη της, εκτός υπηρεσίας, κοιμήθηκαν στους διαδρόμους και κάτω από την προτομή του στρατηγού Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Η παρουσία της Εθνοφρουράς είναι ισχυρή και τα μέλη της, ντυμένα με στολές παραλλαγής και κρατώντας τουφέκια, φυλάσσουν το εξωτερικό του κτιρίου, ενώ άλλα στοιχίζονται στους διαδρόμους του Καπιτωλίου.

Αν και οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί εντός και εκτός του Κογκρέσου από τουλάχιστον την περασμένη Παρασκευή, πιο πριν δεν ήταν οπλισμένοι με τουφέκια. Τώρα, ορισμένοι από τους 20.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς, που διατάχθηκαν να πάνε στην Ουάσιγκτον για να προστατεύσουν την πόλη πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, κυκλοφορούν με το όπλο στο χέρι. Ασπίδες και μάσκες αερίου στοιβάζονται στους διαδρόμους.

Επιπλέον, μια νέα περίφραξη και άλλα μέτρα ασφαλείας έχουν εγκατασταθεί περιμετρικά του κτιρίου. Ένας φράκτης ύψους 2 μέτρων έχει υψωθεί περιμετρικά του Καπιτωλίου και μεταλλικά κιγκλιδώματα έχουν τοποθετηθεί.

πηγή: news247.gr