Ολλανδία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ρούτε μετά το σκάνδαλο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 20:51 Ολλανδία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ρούτε μετά το σκάνδαλο

Η ολλανδική κρατική τηλεόραση NOS μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο σύμφωνα με το οποίο υπήρξε κακοδιαχείριση στα οικογενειακά επιδόματα. Ο Ρούτε συγκάλεσε σύσκεψη του υπουργικού όπου οι υπουργοί έπρεπε να αποφασίσουν αν θα παραιτηθούν μόλις δύο μήνες από τις προγραμματισμένες γενικές εκλογές.

Ο Ρούτε ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ. Οι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους ως υπηρεσιακοί προκειμένου να διαχειριστούν προς το παρόν την κρίση του κορονοϊού. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια κοινοβουλευτικής έρευνας τον περασμένο μήνα, η οποία βρήκε ότι γραφειοκράτες στις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης είχαν κατηγορήσει αδίκως οικογένειες για εξαπάτηση.

Η ολλανδική φορολογική αρχή κατηγόρησε χιλιάδες οικογένειες ότι διεκδίκησαν με απάτη επιδοτήσεις για την πρόνοια των παιδιών τους, μεταξύ 2013 και 2019 και η κυβέρνηση απαίτησε την αποπληρωμή δεκάδων χιλιάδων ευρώ, οδηγώντας πολλές οικογένειες σε οικονομική καταστροφή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζευγάρια σε διαζύγιο. Σε κοινοβουλευτική έκθεση υπό τον τίτλο "Αδικία άνευ προηγουμένου", αναφέρεται ότι παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές της νομοθεσίας από τη φορολογική αρχή. Πολλές από τις οικογένειες στοχοποιήθηκαν βάσει της εθνικότητάς τους ή της διπλής τους υπηκοότητας, ανέφερε στο τέλος του περασμένου έτους η φορολογική διοίκηση. Ο ίδιος ο Ρούτε, που είναι πρωθυπουργός από το 2010, χαρακτήρισε το γεγονός ως "επαίσχυντο". Σε κάθε οικογένεια που επλήγη θα καταβληθεί αποζημίωση. Αυτήν την εβδομάδα οι οικογένειες υπέβαλαν καταγγελίες εναντίον πέντε πολιτικών, περιλαμβανομένων των υπουργών Οικονομικών Wopke Hoekstra και Οικονομίας Εric Wiebes για τον ρόλο τους στην κακοδιαχείριση.

Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση