Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καρφιά» Κομισιόν σε Τουρκία: Καλές οι δηλώσεις καλύτερες οι σταθερές πράξεις

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 15:15 «Καρφιά» Κομισιόν σε Τουρκία: Καλές οι δηλώσεις καλύτερες οι σταθερές πράξεις (φωτο αρχείου Reuters)

Για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ο οποίος φρόντισε να απαντήσει… λακωνικά και με ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Στάνο τόνισε πως αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΕ, είναι οι δηλώσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “οι ανακοινώσεις είναι καλές, αλλά είναι καλύτερες οι σταθερές πράξεις”.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναχώρησε για την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε το πρωί, δηλώνει -όπως μεταδίδει η DW- πως σκοπός της επίσκεψής του είναι η ενθάρρυνση της Τουρκίας «να συνεχίσει με αποφασιστικότητα την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων» και να τη στερεώσει. Η Γερμανία χαιρετίζει το γεγονός ότι η Τουρκία «από τις αρχές του έτους στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης – όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα».

Σημειωτέον ότι ένα προγραμματισμένο ταξίδι του Χάικο Μάας τον περασμένο Αύγουστο είχε ακυρωθεί από τη γερμανική πλευρά την τελευταία στιγμή λόγω των δραστηριοτήτων τουρκικών ερευνητικών πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ένδειξη για τη στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι σύμφωνα με τον κ. Μάας η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Άγκυρας-Αθηνών την ερχόμενη εβδομάδα όπως και ο «πρόωρος τερματισμός των σεισμικών ερευνών στα ανοιχτά της Κύπρου με την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου Barbaros.» Όπως ακόμη επισημαίνει, «το θετικό κεκτημένο των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να έχει διάρκεια προκειμένου να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί η βάση για ένα διάλογο προσανατολισμένο στην αναζήτηση λύσεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ