Ντόναλντ Τραμπ, οι τελευταίες πράξεις: Χάρες σε Μπάνον κι άλλους 140 και αποχαρακτηρισμός εγγράφων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 10:34 Ντόναλντ Τραμπ, οι τελευταίες πράξεις: Χάρες σε Μπάνον κι άλλους 140 και αποχαρακτηρισμός εγγράφων

Μπορεί στον εαυτό του και τα παιδιά του να μην έδωσε χάρη, αλλά φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να… τακτοποιήσει φίλους και γνωστούς. Ανάμεσά τους ο άλλοτε σύμβουλός του, ο (ακροδεξιός) Στιβ Μπάνον.

Μόνο μερικές ώρες πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο (για παράδοση εξουσίας δεν μιλάμε, δεν θα πάει καν στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν) ο Ντόναλντ Τραμπ τήρησε την παράδοση που θέλει τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να δίνει χάρες.

Μόνο που, όπως σε όλα του, ο Τραμπ το… παράκανε. Έδωσε χάρη στον φίλο και πρώην στενό του συνεργάτη Στιβ Μπάνον και περισσότερους από 140 άλλους! Σε 73 άτομα δόθηκε χάρη και σε άλλους 70 η ποινή τους άλλαξε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ανάμεσα σε εκείνους που πήραν χάρη από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ράπερ Λιλ Γουέιν, ενώ άλλαξαν οι ποινές για τον ράπερ Κόντακ Μπλακ και τον πρώην δήμαρχο του Ντιτρόιτ Κουόμε Κιλπάτρικ. Οι δυο ράπερ είχαν κατηγορηθεί για οπλοκατοχή και ο πρώην δήμαρχος είχε καταδικαστεί σε 28 χρόνια για διαφθορά.

Ο Στιβ Μπάνον, σύμβουλος στρατηγικής και εν των πιο στενών συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, είχε κατηγορηθεί τον περασμένο Αύγουστο για απάτη σχετικά με την καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπάνον και άλλοι τρεις, εξαπάτησαν δωρητές για την καμπάνια «Χτίζουμε το τείχος» και ο ίδιος καταχράστηκε 1 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος βέβαια αρνείται τις κατηγορίες.

Αυτές δεν ήταν οι μοναδικές χάρες που απένειμε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε «γλιτώσει» κι άλλους πρώην συνεργάτες του (Πολ Μάναφορτ, Ρότζερ Στόουν) ακόμη και τον… συμπέθερό του, τον πατέρα του γαμπρού του Τζάρντ, τον Τσαρλς Κούσνερ.

Αποχαρακτηρισμός φακέλων για τη Ρωσία

Ώρες πριν φύγει από το Οβάλ Γραφείο, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε και κάτι ακόμα: διέταξε τον αποχαρακτηρισμό ενός φακέλου εγγράφων που σχετίζονται με την έρευνα που πραγματοποίησε το FBI για τη Ρωσία, η οποία οδήγησε στη μακρόχρονη εισαγγελική έρευνα για την προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

Ο Τραμπ, ήθελε εδώ και πολύ καιρό να αποδείξει ότι οι Δημοκρατικοί επεδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την έρευνα αυτή, για να τον απομακρύνουν από την εξουσία, ενώ ανέφερε σε ένα υπόμνημα, ότι κάποια σημεία του φακέλου των εγγράφων αφαιρέθηκαν, ώστε να καταστεί δυνατή η δημοσιοποίησή τους.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση