Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπόρις Τζόνσον: Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού ενδέχεται να είναι 30% πιο θανατηφόρα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 19:46 Μπόρις Τζόνσον: Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού ενδέχεται να είναι 30% πιο θανατηφόρα

Τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα

Η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, ενδέχεται να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου των ασθενών, σύμφωνα με μια επιστημονική – συμβουλευτική ομάδα της βρετανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα.

«Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία είναι εκτός από πιο μεταδοτικό πιθανώς και κατά περίπου 30% πιο θανατηφόρο από την αρχική μορφή του ιού», ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος «ίσως συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας». Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, πάντως, ότι με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή.

Την πληροφορία αυτή ανέφερε μέσω του Twitter ο πολιτικός συντάκτης του ITV, Ρόμπερτ Πέστον.

 

 

Μολονότι η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και άλλοι επιστημονικοί σύμβουλοι δηλώνουν ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι και πιο φονική ή ότι προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον Πέστον, η συμβουλευτική ομάδα Nervtag (Συμβουλευτική Ομάδα για τις Απειλές από Νέους και Αναδυόμενους Ιούς του Αναπνευστικού) έχει πλέον συμπεράνει ότι «μπορεί να είναι ελαφρώς πιο φονική από το προϋπάρχον στέλεχος».

Ο δημοσιογράφος επικαλείται μια δήλωση του Νιλ Φέργκιουσον, ο οποίος είναι καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ και μέλος της Nervtag. «Είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα η νέα βρετανική παραλλαγή να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, όμως υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα», φέρεται να είπε ο καθηγητής.

Το υπουργείο Υγείας, υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί η Nervtag, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η δήλωση την οποία επικαλείται ο Πέστον αναφερόταν σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 1,3 φορές από τη νέα παραλλαγή. Ένα από τα προβλήματα που καθιστούν επιφυλακτικούς τους επιστήμονες, σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, είναι ότι «γνωρίζουμε με ποιο στέλεχος του ιού είχαν μολυνθεί οι άνθρωποι μόνο για το 8% των θανάτων», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επίσης και άλλα κενά στα διαθέσιμα στοιχεία.

πηγή: newsit.gr