Η ΕΕ ζητάει εξηγήσεις από την AstraZeneca για τις μειωμένες προμήθειες εμβολίων κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 15:03 Η ΕΕ ζητάει εξηγήσεις από την AstraZeneca για τις μειωμένες προμήθειες εμβολίων κορωνοϊού

Η ΕΕ ζητάει εξηγήσεις από την AstraZeneca για την αιφνίδια μείωση στις προμήθειες εμβολίων που ανακοίνωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συναντηθεί σήμερα με υψηλόβαθμα στελέχη της AstraZeneca ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις για ποιο λόγο ανακοίνωσαν αιφνιδίως μεγάλη μείωση στις προμήθειες εμβολίου κατά της COVID-19 προς το ευρωπαϊκό μπλοκ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την ΕΕ την Παρασκευή ότι δεν θα ικανοποιήσει τους συμφωνηθέντες στόχους προμήθειας έως τα τέλη Μαρτίου, με αξιωματούχο της ΕΕ να δηλώνει στο Reuters ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στις 31 εκατ. δόσεις.

Η επιστολή της Στέλλας Κυριακίδου

Μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι θα υπάρξει έλλειμμα των παραδόσεών της, η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έστειλε επιστολή στην εταιρεία, χθες, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντερ Κερσμπέκερ.

Στην επιστολή αυτή η επίτροπος τονίζει τη σημασία των παραδόσεων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία. Όπως επισημαίνει η κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων το συντομότερο δυνατό- αυτή είναι η προϋπόθεση της σύμβασης.

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και το πιο σημαντικό, για τους πολίτες, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για το θέμα αυτό με την εταιρεία, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα.

Η Επιτροπή αναμένει ότι θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις των συμβάσεων, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, το πρωί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της Astra Zeneca.

AstraZeneca: Έχει πάρει προκαταβολή 336 εκ ευρώ

Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters όταν η Ένωση των 27 σφράγισε τη συμφωνία προμήθειας με την AstraZeneca τον Αύγουστο για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις –η πρώτη που υπεγράφη από την ΕΕ για τη διασφάλιση των εμβολίων κατά της COVID-19.

Βάσει συμφωνιών προαγοράς που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ΕΕ δίνει προκαταβολές σε εταιρίες για να εξασφαλίσει δόσεις, με τα χρήματα αυτά να αναμένονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. "Οι αρχικοί όγκοι θα είναι μικρότεροι απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά λόγω των μειωμένων αποδόσεων σε μεταποιητική μονάδα εντός της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής μας αλυσίδας", ανέφερε η AstraZeneca την Παρασκευή. Η εν λόγω μονάδα είναι ένα εργοστάσιο εμβολίων στο Βέλγιο, για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Novasep, εταίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι συγκλήθηκε συνάντηση με την AstraZeneca μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής και ότι αυτή αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς σήμερα το απόγευμα. Εκπρόσωπος της AstraZeneca δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο σήμερα.

Ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ, που είχε άμεση εμπλοκή στις συνομιλίες με την AstraZeneca, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση, κατά την οποία η εταιρία θα κληθεί να εξηγήσει καλύτερα τις καθυστερήσεις, αν και η έκβασή της παραμένει ασαφής. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των συνομιλιών.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Pfizer, που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων κατά της COVID-19 στην ΕΕ, ανακοίνωσε καθυστερήσεις σχεδόν ενός μήνα στις αποστολές της, αλλά μερικές ώρες αργότερα αναθεώρησε, διευκρινίζοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι μόνο μίας εβδομάδας.

Τα συμβόλαια της ΕΕ με τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων είναι εμπιστευτικά, αλλά ο αξιωματούχος της ΕΕ δεν απέκλεισε την πιθανότητα κυρώσεων για την AstraZeneca, δεδομένης της μεγάλης αναθεώρησης των προηγούμενων δεσμεύσεών της. Ωστόσο, η πηγή δεν εξήγησε τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις. "Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να εγκριθεί προς χρήση στην ΕΕ στις 29 Ιανουαρίου, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται από τις 15 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση