Η ΕΕ απειλεί με εμπάργκο εμβολίων κορωνοϊού τη Μεγάλη Βρετανία - Έξαλλοι στην Κομισιόν με τις καθυστερήσεις της AstraZeneca

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 12:05 Η ΕΕ απειλεί με εμπάργκο εμβολίων κορωνοϊού τη Μεγάλη Βρετανία - Έξαλλοι στην Κομισιόν με τις καθυστερήσεις της AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων του κορωνοϊού σε χώρες εκτός της Ένωσης- όπως η Βρετανία- μετά τις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει εναντίον της AstraZeneca ότι δεν έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στις δόσεις που έχει υποσχεθεί στις χώρες μέλη της.

Τα πλάνα των δόσεων που θα παραδώσει στις χώρες κρίνονται απαράδεκτα από την Ένωση, μετά την ξαφνική ενημέρωση από την εταιρεία της Επιτροπής, την Παρασκευή, ότι θα υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν να λάβει 100 εκ δόσεις μέσα στο πρώτο τέταρτο του χρόνου, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι θα παραλάβει μόνο τις μισές δόσεις, παρά το γεγονός ότι έχει προκαταβάλει χρήματα, πριν από την έγκριση του εμβολίου από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σε ένα θερμό τηλεφώνημα με τον επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό την Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η εταιρεία πρέπει να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις της και τις δεσμεύσεις της. Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το εμβόλιο προς το τέλος της εβδομάδας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε στον κ. Σοριό ότι τα χρήματα προκαταβλήθηκαν ακριβώς για να υπάρχει η υποσχεθείσα παραλαβή των εμβολίων και ότι όσο και αν γίνονται κατανοητά τα προβλήματα στην παραγωγή, η Ενωση περιμένει από την εταιρεία να βρει λύσεις.

Η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έκανε μια σκληρή τηλεοπτική δήλωση εκφράζοντας τον θυμό της για την συμπεριφορά της εταιρείας και σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητικές.

Η κ. Κυριακίδη δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες πλέον θα ζητάει ειδοποίηση για όλων των ειδών τις εξαγωγές από τα εργοστάσια εμβολίων που βρίσκονται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων της Pfizer στα οποία βασίζεται η Μεγάλη Βρετανία για τις δόσεις που παραλαμβάνει. Με την Guardian να κάνει λόγο ότι υπάρχει κίνδυνος για απαγόρευση εξαγωγών.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στην επικείμενη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή ικανοποιητικών δόσεων.

Το νέο σχέδιο παραλαβών δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε, γι αυτό και έστειλα την επιστολή στην εταιρεία. Η Ενωση προπλήρωσε για το εμβόλιο και απαιτεί να υπάρξει ανταπόκριση στην παραγωγή των εμβολίων από την εταιρεία.

Η Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ ζητά να μάθει πόσες δόσεις εμβολίων έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής, και σε ποιους έχουν αποσταλεί από την AstraZeneca…

Πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση