Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: Συγκεκριμένα τα «θέλω» για την συνθήκη New START

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 23:24 Ρωσία: Συγκεκριμένα τα «θέλω» για την συνθήκη New START

Ενεργές προσπάθειες απαιτούνται από την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να καταλήξουν σε μια συμφωνία παράτασης της συνθήκης New START για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών πριν εκπνεύσει η ισχύς της τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Τι λέει η Ρωσία

«Το θέμα της παράτασης της New START αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά το κύριο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη των διμερών μας σχέσεων και πράγματι συζητήθηκε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες Δευτέρα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται ενεργές επαφές (Μόσχας και Ουάσιγκτον) επειδή ο χρόνος που απομένει ως την εκπνοή της συνθήκης εξαντλείται με ταχύτητα» δήλωσε ο Πεσκόφ. «Γι αυτόν τον λόγο χρειάζονται πράγματι ενεργές επαφές, ενεργές προσπάθειες ώστε να ολοκληρώσουμε το ζήτημα της παράτασης (της New START)» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επισημαίνοντας ότι η παράταση της συνθήκης «ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των δύο χωρών, αλλά και όλου του κόσμου».

Η συνθήκη New START (Strategic Arms Reduction Treaty), η οποία είχε υπογραφεί το 2010 και αναμένεται να εκπνεύσει στις 5 Φεβρουαρίου, περιορίζει των αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, σε πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που διαθέτουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.