Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικό 85% σε σοβαρές μορφές του κορονοϊού

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 20:03 Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικό 85% σε σοβαρές μορφές του κορονοϊού

Τι δείχνουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό κατά 66% γενικά, αλλά λιγότερο στη Νότια Αφρική, χώρα όπου εξαπλώνεται ένα πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της ο φαρμακευτικός κλάδος της αμερικανικής εταιρείας.

Το εμβόλιο, το οποίο χορηγείται σε μία δόση, είναι αποτελεσματικό κατά 85% για την πρόληψη των σοβαρών μορφών της νόσου, σύμφωνα με μια μεγάλη κλινική δοκιμή.

Όπως αναφέρει η Johnson & Johnson, η μία δόση του εμβολίου της ήταν κατά 66% αποτελεσματική εναντίον του κορονοϊού, σε μια μεγάλη κλινική μελέτη πολλών μεταλλάξεων του ιού, σε 3 διαφορετικές ηπείρους.

Εμβόλιο
Μεγάλες ελπίδες από το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στη δοκιμή συμμετείχαν 44 χιλιάδες εθελοντές και η προστασία που προσέφερε το εμβόλιο κυμαινόταν από 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 66% στη Λατινική Αμερική και μόλις 57% στη Νότια Αφρική όπου υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson είναι μικρότερη από εκείνη των Pfizer/BioNTech και Moderna, που φθάνει στο 95%, αλλά οι έρευνες έγιναν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και πριν γίνουν γνωστές οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Η εταιρεία σημειώνει ότι ο στόχος της ήταν με το εμβόλιο να αντιμετωπίσει τις σχετικά ήπιες έως και τις σοβαρές εκδηλώσεις του κορονοϊού και οι έρευνες έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό κατά 85% στα οξεία συμπτώματα και έδινε την δυνατότητα στους ασθενείς να αποφύγουν την εισαγωγή στα νοσοκομεία. Και αυτό στις δοκιμές που έγιναν σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και έναντι όλων των μεταλλάξεων του ιού, μόλις 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο θα μπορεί να προστατεύσει εκατομμύρια ανθρώπους από τις σοβαρές συνέπειες της ασθένειας σημείωσε ο Paul Stoffels, επικεφαλής επιστήμονας της J&J. Η εταιρεία θα ζητήσει την κατ επείγουσα έγκριση του εμβολίου της από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Πως λειτουργεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η Johnson & Johnson όπως και η AstraZeneca, αναπτύσουν εμβόλια ιικού φορέα, σύμφωνα με τις σχετικές, πληροφορίες που παραθέτει στην ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εν λόγω τύπος εμβολίου χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά "οδηγιών” από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Εάν το εμβολιασμένο άτομο εκτεθεί αργότερα στον κορωνοϊό, η φυσική άμυνα του είναι σε θέση να αναγνωρίσει την πρωτεΐνη στην COVID – 19. Η άμυνα του οργανισμού λοιπόν θα είναι έτοιμη να σκοτώσει τον ιό και να αποτρέπει την είσοδό του στα κύτταρα ή την περαιτέρω εξάπλωσή του.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση