GameStop: Πώς το σκάνδαλο της Wall Street επηρεάζει τον Μάικλ Τζόρνταν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 23:10 GameStop: Πώς το σκάνδαλο της Wall Street επηρεάζει τον Μάικλ Τζόρνταν

Ο πόλεμος των μικροεπενδυτών και των hedge funds γύρω από τη μετοχή της GameStop επηρεάζει εμμέσως αλλά με τρόπο ουσιαστικό, την περιουσία του Μάικλ Τζόρνταν.

Ο Μάικλ Τζόρνταν έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ανασφαλής για την περιουσία και κυρίως για τα κέρδη του, μετά το σκάνδαλο του άτυπου πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα σε μικροεπενδυτές και τους "καρχαρίες" της Wall Street, γύρω από τη μετοχή της GameStop.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες, μικροεπενδυτές με σύμμαχο τον Έλον Μασκ απογείωσαν τη μετοχή της εταιρείας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών κατά 1.700% φέρνοντας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εκείνους που είχαν "σορτάρει" τη μετοχή, δηλαδή πολλά μεγάλα hedge funds.

Η εταιρεία διακίνησης ηλεκτρονικών παιχνιδιών απέκτησε μέσα σε λίγα 24ωρα χρηματιστηριακή αξία 10,3 δισ. δολαρίων, ενώ το "GameStop" είχε γίνει από το 2019 η πιο "σορταρισμένη" μετοχή της Γουόλ Στριτ, με περίπου 30% των μετοχών του να θεωρείται πως είναι στα χέρια hedge funds.

Ένα από τα βασικά hedge funds που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση και δέχθηκε την ακτιβιστική επίθεση των "WallStreetBets" του reddit, είναι το Melvin Capital Management, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ, χρειάστηκε πάνω από 2 δισ. δολάρια για να καλύψει τις απώλειες σε κάποιες μετοχές, μεταξύ των οποίων ήταν και στο GameStop.

Πού εμπλέκεται ο MJ; Ο ιδιοκτήτης των Hornets είχε υποδεχθεί ως βασικούς επενδυτές στην ομάδα του, τους Gabe Plotkin και Daniel Sundheim πριν λίγο καιρό. Τότε, τους εκθείαζε για τη "δαιμόνια" επιχειρηματική τους "ευστοχία" και για τη "φιλανθρωπική τους δράση".

Τώρα, και οι δύο έχουν καταγράψει καταστροφικές απώλειες στα έσοδά τους λόγω του "πολέμου" του reddit, από τον οποίο τα εμπλεκόμενα hedge funds φέρονται να έχουν απολέσει 5 δισ. δολάρια συνολικά.

Ο Gabe Plotkin είναι μάλιστα ο CIO και ιδρυτής του Melvin Capital Management LP, με έδρα του τη Νέα Υόρκη. Η δράση των redditors έχει φέρει τη Melvin Capital σε ιστορική δυσκολία, και κατ' επέκταση των MJ ο οποίος "πόνταρε" πολλά στο χρήμα του Plotkin για την ομάδα του, και για τα δικά του επιχειρηματικά σχέδια. Για την ώρα ο Gabe Plotkin διαψεύδει τις πληροφορίες ότι το fund του θα καταθέσει αίτημα πτώχευσης.

 

 

Από την άλλη, ο Daniel Sundheim της D1 Capital Partners βάλλεται από την επίθεση των μικροεπενδυτών στη μετοχή της AMC Entertainment, την οποία είχε "σορτάρει" το δικό του fund.

Ο Τζόρνταν άλλωστε έχει ήδη χάσει 230 εκ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες λόγω της πανδημίας και των επενδύσεών του εν μέσω αυτής, καθώς τα έσοδα των ομάδων του NBA έχουν μειωθεί δραματικά. Ωστόσο, το Forbes εκτιμά την περιουσία του "Μιχάλη" στο 1,6 δισ. δολάρια, μετά τους πρώτους 12 μήνες πανδημικής κρίσης.

Ο ίδιος ο MJ δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα παραπάνω, ούτε έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες επιχειρηματικές του κινήσεις σχετικά με τους Hornets, και όχι μόνο. Μάλιστα, ο 57χρονος σχεδίαζε να πουλήσει μεγαλύτερο κομμάτι των μετοχών του στο δίδυμο συνεργατών του. Κάτι που μάλλον "μένει πίσω".

Σημειώνεται πως το φόρουμ των /r/wallstreetbets είναι απολύτως ανοιχτό και "χαοτικό", όπως το περιγράφουν οι διαχειριστές του. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως δρουν κατά της αισχροκέρδειας των μεγαλοεπενδυτών και των αθέμιτων πρακτικών παραγόντων των χρηματοπιστωτικών αγορών (naked short selling).

πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση