Ισπανία: Χαλάρωση των μέτρων στην Καταλονία μετά τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 15:54 Ισπανία: Χαλάρωση των μέτρων στην Καταλονία μετά τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού (φωτο Reuters)

Η Καταλονία μειώνει τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού και επιτρέπει στα γυμναστήρια να λειτουργήσουν και στους πολίτες να κινηθούν εκτός δήμων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Καταλονία καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχει αρχίσει να μειώνεται. Ο μέσος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 ανθρώπους στην περιοχή μειώθηκε σε 494 χθες, από 589 μια εβδομάδα νωρίτερα και πάνω από 620 στα μέσα Ιανουαρίου.

«Πιστεύουμε ότι αφήνουμε πίσω μας τη μέγιστη κορύφωση του τρίτου κύματος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υγείας στην Καταλονία Μαρκ Ραμεντόλ σε συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρές απειλές από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, τις έντονες πιέσεις στα νοσοκομεία και την αργή εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Ξεκινώντας από τη Δευτέρα και μια αρχική περίοδο 14 ημερών, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν πελάτες για μία ακόμα ώρα κατά τη διάρκεια του πρωινού και του μεσημεριανού, ενώ για το υπόλοιπο της ημέρας θα πρέπει να πάλι να προσφέρουν μόνο υπηρεσίες take-away.

Το καθεστώς lockdown που απαγόρευσε στους πολίτες να μετακινούνται έξω από τα όρια του δήμου τους, εκτός κι αν επρόκειτο για λόγους εργασίας ή υγείας, θα χαλαρώσει μερικώς.

Τα γυμναστήρια, που ήταν κλειστά για ένα μήνα, θα μπορούν να λειτουργήσουν με το 30% της δυναμικότητάς τους, ενώ κάποια μαθήματα για πρωτοετείς φοιτητές θα μπορούν να γίνουν δια ζώσης.

Η Καταλονία συνεχίζει να είναι, ωστόσο, η δεύτερη πιο πληγείσα περιοχή στην Ισπανία και θα συνεχίσουν να ισχύουν πολλοί άλλοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από τις αρχές Ιανουαρίου.

Τα μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ τα περισσότερα, μη απαραίτητα, μικρά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά μόνο τις καθημερινές. Θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μμ έως τις 6 πμ.

Η συχνότητα του ιού πανεθνικά μειώνεται, αλλά η Ισπανία συνεχίζει να έχει τον τρίτο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση