Τουρκία: Οι φοιτητικές διαδηλώσεις φέρνουν έντονες επικρίσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 22:11 Τουρκία: Οι φοιτητικές διαδηλώσεις φέρνουν έντονες επικρίσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη
Η Τουρκία απορρίπτει την κριτική που δέχεται από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων - «Παρεμβαίνετε σε εσωτερικά μας θέματα» απαντά η Άγκυρα, κι ενώ η Δύση ζητά σεβασμό των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας

Σε νέο «αγκάθι» για τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας εξελίσσονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων από Τούρκους, που διαμαρτύρονται για τον διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμη και μετά τις επικρίσεις, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και σήμερα δεκάδες διαδηλωτές. Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι αστυνομικοί απώθησαν δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών και βουλευτές της αντιπολίτευσης, που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στο Καντίκιοϊ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αριστερών οργανώσεων. Παράλληλα, 36 άνθρωποι συνελήφθησαν σε Προύσα, Τσανάκαλε και Σαμψούντα, ενώ την τελευταία εβδομάδα, η καταστολή έχει γίνει ακόμη πιο βίαιη.

Οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικρίνει τον χειρισμό των διαδηλώσεων από την Τουρκία, καθώς και μια σειρά σχολείων κατά μελών της ΛΟΑΤKI κοινοτητας που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, θέλοντας να καταγγείλουν τις διαδηλώσεις.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Ουάσινγκτον. «Απορρίπτουμε τις δηλώσεις των ΗΠΑ. Είναι απαράδεκτες και αποτελούν ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του δεσμεύθηκε για μεταρρυθμίσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για παρέμβαση στα πανεπιστήμια με στόχο να αλλάξει τις διοικήσεις τους.

Ο Μπάιντεν δεσμεύεται για προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Παράλληλα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου και θα δώσει έμφαση στις αξίες των ΗΠΑ ως πυλώνα εξωτερικής πολιτικής.

Μάλιστα, ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα ανακοινώσει μνημόνιο δέσμευσης των ΗΠΑ στην προστασία των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ήδη χθες, ο Λευκός Οίκος πήρε θέση για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τις ομοφιλόφιλους και επέκρινε την επιθετική ρητορική ενάντια σε σεξουαλικές μειονότητες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους φοιτητές που διαδηλώνουν και είπε ότι το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ είναι ασύμβατο με τις τουρκικές αξίες.

Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της

Σοβαρή ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία όσον αφορά στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαστικού συστήματος εκφράζει αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Υπό αυτή την έννοια, η κράτηση περισσότερων από εκατό φοιτητών που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, καθώς και η απόφαση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης να απαγορεύσει κάθε είδους συναντήσεις, διαδηλώσεις και πορείες σε δύο ζώνες καλύπτουν την περιοχή του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου είναι βαθιά ανησυχητική εξέλιξη, και αντιτίθεται στη δέσμευση των αρχών για μεταρρυθμίσεις προς τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η πανδημία «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη φίμωση των επικριτικών φωνών. Η ρητορική μίσους που εμφανίζεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους εναντίον φοιτητών ΛΟΑΤΚΙ κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων και το κλείσιμο μιας ένωσης ΛΟΑΤΚΙ είναι «απαράδεκτη».

«Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της και να απελευθερώσει όσους κρατούνται αυθαίρετα επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους για ειρηνική συγκέντρωση τις τελευταίες εβδομάδες. Η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον των ατόμων που χρησιμοποιούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της γνώμης έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας και επί μακρόν μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης» καταλήγει.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε επίσης να δοθεί τέλος στην υπερβολική χρήση βίας εις βάρος φοιτητών και διαδηλωτών καταδικάζοντας μέσω Twitter «τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια των αξιωματούχων».

Τουρκία: Δεν είναι δουλειά σας

Νωρίτερα, η Τουρκία απέρριψε τις επικρίσεις, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κριτική μπορεί να ενθαρρύνει παράνομες ενέργειες, όπως τις χαρακτήρισε.

«Προειδοποιούμε ορισμένους κύκλους (στο εξωτερικό) να μην χρησιμοποιούν γλώσσα που προκαλεί ομάδες οι οποίες καταφεύγουν σε παρανομίες και ενθαρρύνει παράνομες ενέργειες», ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες.

«Δεν είναι κανενός ο ρόλος να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση